Το συνδικάτο που πολλοί ήλπιζαν ότι θα ιδρυθεί και ότι θα άλλαζε τα δεδομένα στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην Amazon, την εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, και δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη των ΗΠΑ, Τζεφ Μπέζος, τελικά μάλλον θα μείνει στα… χαρτιά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά – παρά το ότι η ψηφοφορία συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή- δείχνουν πως η αναλογία είναι 2 κατά και 1 υπέρ στο να ιδρυθεί το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων στον πολυεθνικό κολοσσό, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Με βάση ανεπίσημα αποτελέσματα, λοιπόν, σε 3215 ψηφίσαντες εργαζόμενους, μόλις 463 είναι υπέρ του συνδικάτου και 1.100 περίπου κατά. Αν και οι διοργανωτές της ψηφοφορίας καταγγέλλουν “παράνομες και βρόμικες” τακτικές από την πλευρά της εργοδοσίας, η ένωση εργαζομένων στις αποθήκες της Αλαμπάμας RWDSU δηλώνει απαισιόδοξη για την τελική έκβαση της κάλπης με τον πρόεδρό της να έχει σχεδόν παραδεχθεί την ήττα του.

“Το σύστημά μας έχει κενά και η Amazon τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας” δήλωσε ο Στιούαρτ Άπλμπομ. Το μόνο που πλέον απομένει να κάνει είναι να προσφύγει στο Συμβούλιο Εργασίας και να αποδειξει ότι ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου επέδειξε κατάφορα παράνομη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. “Ασχέτως αποτελέσματος η ψηφοφορία αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για το κίνημα και οι φωνές των εργαζομένων θα ακουστούν”, πρόσθεσε ο Άπλμπομ.

Τάση μείωσης συνδικαλισμένων

Πάντως το αποτέλεσμα αντανακλά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης της συνδικαλιστικής πυκνότητας στις ΗΠΑ, όπου οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι το 2020 είχαν υποχωρήσει στο 11% του συνόλου των εργαζόμενων, όταν το 1983 το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 20%, με βάση στοιχεία του Γραφείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η Amazon επί σειρά ετών προσπαθεί να αποτρέπει τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για τη συγκρότηση συνδικάτου στις επιχειρήσεις της, όπου απασχολούνται 800.000 εργαζόμενοι. Συχνά «εκπαιδεύει» τους διευθυντές στο πώς να εντοπίζουν προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης, να αυξάνουν τους μισθούς εάν χρειαστεί και να προειδοποιούν ότι η ίδρυση σωματείου θα οδηγήσει σε μειώσεις και όχι αυξήσεις μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή