Αχτίδα ελπίδας για την αεροναυπηγική βιομηχανία αποτελεί η είδηση πως η Airbus ανακοίνωσε ελαφρώς υψηλότερες παραδόσεις αεροσκαφών στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με 125 παραδόσεις σε αεροπορικές εταιρείες, λόγω της απότομης αύξησης της δραστηριότητας τον Μάρτιο.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι νέες παραγγελίες ανήλθαν σε 39 στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, περιλαμβανομένου ενός νέου συμβολαίου για 20 αεροσκάφη τύπου A220, με άγνωστο αγοραστή. Ωστόσο, η Airbus -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροπλάνων στον κόσμο- τόνισε ότι ο αριθμός των καθαρών παραγγελιών (μείον τις ακυρώσεις) παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στο πρώτο τρίμηνο κυρίως λόγω ακυρώσεων απο τη Νορβηγία. Οι μετοχές της Airbus κατέγραφαν άνοδο 2% τις πρωινές ώρες των συναλλαγών.

Δύσκολοι καιροί για τις εταιρείες αεροναυπηγικής

Τόσο η Aiburs, όσο και η Boeing αναγκάσθηκαν να κάνουν περικοπές στην παραγωγή και στο εργατικό δυναμικό τους καθώς η πανδημία έπληξε καίρια τα αεροπορικά ταξίδια, με την αμερικανική εταιρεία να προσπαθεί να ανακάμψει από τη κρίση που βίωσε με το αεροσκάφος 737 ΜΑΧ.

Αρκετοί αναλυτές δήλωσαν πως το ξαφνικό άλμα των παραδόσεων Μαρτίου θέτει την Airbus σε τροχιά επίτευξης του ετήσιου στόχου για παραδόσεις 566 αεροσκαφών, επαναλαμβάνοντας την επίδοση του 2020, χρονιά που σημαδεύτηκε από τον κορονοιό. Η ίδια εταιρεία φέρεται να έχει θέσει ως στόχο περισσότερες από 600 παραδόσεις. Ωστόσο, με περισσότερα από 100 αεροσκάφη ήδη να είναι παρκαρισμένα έξω από τα εργοστάσιά της, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα, η παραγωγή της Airbus υπερέβη τις παραδόσεις στο πρώτο τρίμηνο. Ο Χάρι Μπριτς, αναλυτής της Stifel, εκτιμά πως το απόθεμα της Airbus αυξάνεται κατά 1 δις δολάρια.

Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν μια τάση των αγοραστών για αναβάθμιση των αεροσκαφών A320neo σε A321neo, ανεβάζοντας τον αριθμό θέσεων από 150 σε 200, τμήμα της αγοράς στο οποίο η ευρωπαική αεροναυπηγική εταιρεία έχει σαφές προβάδισμα έναντι της Boeing. Αναλυτές εκτιμούν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στα σχέδια παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους καθώς οι προοπτικές για την αεροπορική αγορά διχάζονται ανάμεσα στην εγχώρια ανάκαμψη που παρατηρείται στις ΗΠΑ και την Κίνα και τις ανησυχίες για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και τα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία