Την πλήρη μεταστροφή σε σχέση με την οικονομική πολιτική και τις προτεραιότητες του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τα εξής:

Βασικά μεγέθη

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες αυξάνονται κατά 8,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, με έμφαση στην υγεία, την εκπαίδευση και το κλίμα, εξαιρουμένης της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 1,52 δισ. δολαρίων.

Αμυντικές δαπάνες

Αποτελούν περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7% στα 753 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υγεία και ιατρική έρευνα

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει χρηματοδότηση 8,7 δισ. δολ. για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για έναν νέο ερευνητικό οργανισμό, ο οποίος θα κατευθύνει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στον διαβήτη, την έρευνα για το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, και 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την πρόληψη του εθισμού στα οπιοειδή, αντιπροσωπεύοντας αύξηση σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πέρυσι.

Μετανάστευση

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια για το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε σύγχρονη τεχνολογία ασφάλειας των συνόρων. Καταβάλλει δαπάνες για την ανοικοδόμηση του προγράμματος προσφύγων, το οποίο μειώθηκε δραματικά υπό τον Τραμπ, και ενισχύει τη χρηματοδότηση για τη μείωση των καθυστερήσεων στο δικαστικό σύστημα μετανάστευσης και στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου και ιθαγένειας.

Κλίμα

Η πρόταση περιλαμβάνει αυξήσεις προϋπολογισμού περίπου 20% για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Eκπαίδευση

Προβλέπεται η χορήγηση του ποσού ρεκόρ των 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των σχολείων

Μεταφορές

Ο προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων για κυβερνητικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να επενδύσει σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, αύξηση 27% σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας