Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης νερού ως το 2040 βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, όπως ανέφερε εχθές, σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης. Το «κλειδί» για να λυθούν εκκρεμότητες 16 ετών ήταν ο καθορισμός στα 157,5 εκατ. του κόστους του αδιύλιστου νερού για τα έτη 2013-2020, για το οποίο υπήρχε ένα χάσμα άνω των 100 εκατ. με το ελληνικό Δημόσιο.

Η συμφωνία-πλαίσιο που θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο κλειδώνει την τιμή του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτή θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερη κατά 35% σε σχέση με την περίοδο 2013-2020. Κατά τα πρώτα χρόνια θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή σε 0,115 ευρώ/κ.μ., και κατόπιν θα πέσει στα 0,078 ευρώ/κ.μ. Σε σχέση με τα έτη 2004-2013, η μείωση της τιμής φτάνει το 44,5%.

Η συμφωνία-πλαίσιο επιτρέπει ακόμα στην εταιρεία, μέσω της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της και του μετασχηματισμού της, να ανακτήσει σχεδόν το σύνολο του «τιμήματος» που πληρώνει για αυτή τη συμφωνία, δηλαδή των 157,5 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.

Επίσης, ανάβει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει ήδη έτοιμη για το μεγάλο έργο συντήρησης του δικτύου που προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η συμφωνία έγινε δεκτή μετ’ επαίνων και από το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση συμφωνίας-πλαίσιο, καθώς κλείνει με επωφελή τρόπο για την ΕΥΔΑΠ και το ελληνικό Δημόσιο τις εκκρεμότητες παρελθόντων ετών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση του κόστους του ακατέργαστου νερού σε χαμηλό επίπεδο για την επόμενη 20ετια.

Έρχονται οι διαγωνισμοί για τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής

Το βαρύ πυροβολικό του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αφορά τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική, στα οποία θα κατευθυνθούν επενδύσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρία νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), συν το νέο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής, 1.300 χλμ. δικτύου αποχέτευσης και 400.000 ωφελούμενους.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Ραφήνας – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει μες το έτος και το ΚΕΛ του δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ. Εντωμεταξύ, το ΚΕΛ Κρωπίας εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ προς λειτουργία.

Μέσα στο 2020, εντωμεταξύ, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης για τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, μήκους 400 χλμ. και προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή́ δικτύων αποχέτευσης για τους δήμους Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, συνολικού μήκους 190 χλμ., προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ.

Σε φάση κατασκευής, και ολοκληρωμένο κατά 52%, βρίσκεται το δίκτυο αποχέτευσης των Γλυκών Νερών. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ. Εντός του 2021, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων και σε Ραφήνα – Πικέρμι.

Όσον αφορά τις συνδέσεις στα νέα δίκτυα που θα κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ, ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτίμησε ότι αυτές κατά το πρώτο διάστημα θα φτάσουν το 60-70%, ενώ όσο τα έργα ωριμάζουν το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 80%.

Προετοιμάζεται η πρόταση διανομής μερίσματος

Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ το 2020 διαμορφώθηκε στα 330,3 εκατ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2019 (+2%). Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 399,7 εκατ. κυβικά μέτρα από 392,3 εκατ. κυβικά μέτρα το 2019 σημειώνοντας αντίστοιχη αύξηση της τάξεως του 1,9%. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 462 εκατ. ευρώ.

Πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι η αδιάλειπτη παροχή μερίσματος. Έτσι, προσανατολίζεται, όπως ενημέρωσε εχθές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογάφων, προς τη διανομή μερίσματος στους μέτοχους από τα κέρδη εις νέον ή/και επιστροφή κεφαλαίου από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή́ θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να εγκριθεί́ από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις