Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον πολλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Γέφυρα 2». Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (8/4) είχαν προχωρήσει σε οριστική αίτηση, 4.160 μοναδιαίοι ΑΦΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση, βρίσκονται 2.468 πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 μικρές και 66 μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 9 Μαΐου.

Ουσιαστικά, το  συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες.

Με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Αισθητά μειωμένη θα είναι η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία θα ξεκινά από το 50% και θα μειώνεται στο 30%. Προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι τα δάνειά τους να μην έχουν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή φορέων του, καθώς και με ενεργή εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή ευρωπαϊκών φορέων από πόρους ελληνικούς ή ευρωπαϊκούς για την οφειλή που είναι επιδεκτική συνεισφοράς, δεν είναι επιλέξιμα για επιδότηση με το Πρόγραμμα “Γέφυρα 2”.

Στα 96 εκατ. Ευρώ το «Γέφυρα 1»

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην πέμπτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης που αφορούσε το πρόγραμμα Γέφυρα 1. Οι πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 23,7 εκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχούν στην επιδότηση 113.961 δανείων και 72.581 δικαιούχων.

Εάν υπολογιστούν και οι προηγούμενες τέσσερις φάσεις πληρωμών, το συνολικό ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 96 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία