Οι σεξουαλικές επιθυμίες των γυναικών κυμαίνονται με φυσιολογικό τρόπο με την πάροδο των ετών.
Η αυξημένη ή μειωμένη λίμπιντο συμπίπτει συνήθως με την αρχή ή το τέλος μιας σχέσης ή με σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή κάποια ασθένεια.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές της διάθεσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή σεξουαλική ορμή στις γυναίκες.

Αίτια για την απώλεια της γυναικείας διάθεσης για σεξ

Η επιθυμία για σεξ βασίζεται σε μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών πραγμάτων που επηρεάζουν την οικειότητα, όπως η σωματική και συναισθηματική ευεξία, οι προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεων, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της σχέσης σας. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα σε οποιαδήποτε από αυτές τις παραμέτρους, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία σας για σεξ.

Φυσικές αιτίες

Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, φυσικών αλλαγών και φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες, όπως:

Σεξουαλικά προβλήματα: Εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή δεν μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό, είναι λογικό να έχετε μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Ασθένειες: Πολλές μη σεξουαλικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή, όπως αρθρίτιδα, καρκίνος, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και νευρολογικές ασθένειες.

Φάρμακα: Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ειδικά τα αντικαταθλιπτικά (αναστολείς σεροτονίνης) είναι γνωστό ότι μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Τρόπος ζωής: Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας επιθυμία. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα, το οποίο μειώνει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα την ανεπαρκή διέγερση των σεξουαλικών οργάνων.

Χειρουργική επέμβαση: Κάθε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το στήθος ή το γεννητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του σώματός σας, τη σεξουαλική λειτουργία και την επιθυμία σας για σεξ.

Κούραση: Η σωματική εξάντληση μπορεί να συμβάλει στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Η κόπωση από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να παίξει τον ίδιο ρόλο.

Ορμονικές αλλαγές

Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να αλλάξουν την επιθυμία σας για σεξ. Αυτό μπορεί να συμβεί στις ακόλουθες καταστάσεις:

Εμμηνόπαυση: Τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να μειώσει την λίμπιντο και να προκαλέσει αυξημένη ξηρασία στους κολπικούς ιστούς, με αποτέλεσμα το σεξ να είναι επώδυνο ή άβολο. Παρόλο που πολλές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν ικανοποιητικό σεξ κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά, μερικές βιώνουν μειωμένη λίμπιντο κατά τη διάρκεια αυτής της ορμονικής αλλαγής.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Οι ορμόνες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αμέσως μετά τη γέννηση ενός μωρού και κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί μειώσουν την σεξουαλική ορμή. Η κόπωση, οι αλλαγές στην εικόνα του σώματος και οι πιέσεις της εγκυμοσύνης ή της φροντίδας ενός νέου μωρού μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αλλαγές στη σεξουαλική σας επιθυμία.

Ψυχολογικές αιτίες

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές αιτίες χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας, όπως:

 • Προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη)
 • Άγχος (π.χ. για οικονομικούς ή εργασιακούς λόγους)
 • Κακή αυτο-εικόνα σώματος
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης
 • Προηγούμενες αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες
 • Προβλήματα στην σχέση

Για πολλές γυναίκες, η συναισθηματική εγγύτητα αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα σεξουαλικής οικειότητας. Έτσι, τυχόν προβλήματα στη σχέση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Το μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ είναι συχνά αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ζητημάτων, όπως:

 • Έλλειψη σύνδεσης με τον σύντροφό σας
 • Ανεπίλυτες συγκρούσεις ή διαμάχες
 • Κακή επικοινωνία των σεξουαλικών αναγκών και προτιμήσεων
 • Προβλήματα εμπιστοσύνης

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές