Οι ΗΠΑ διατηρούν το προβάδισμά τους έναντι της Ευρώπης στους οικονομικούς κύκλους καθώς ανακάμπτουν την ώρα που η Ευρώπη πασχίζει να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού κι αυτό το προβάδισμα όχι μόνον δεν προβλέπεται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά υπάρχει περίπτωση να διευθυνθεί βραχυπρόθεσμα, όπως εκτιμά τη Citi.

Σε έκθεσή της, η Citi υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπο-αποδίδει έχοντας μπροστά της ένα δύσκολο β΄ τρίμηνο και ίσως ένα δύσκολο γ’ τρίμηνο. Στο επόμενο 12μηνο, η Citi περιμένει κάποια συρρίκνωση του κενού στον επιχειρηματικό κύκλο με τις ΗΠΑ, ωστόσο θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ στο θέμα των εμβολιασμών κατά περίπου δύο μήνες. Τα αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν τη διαφορά αυτή να μειώνεται σε ενάμισι μήνα, ενώ το απαισιόδοξο τη διεύρυνση σε δυόμισι μήνες. Μια τέτοια πρόοδος θα είναι ικανή να δημιουργήσει συνθήκες ουσιαστικής ανάκαμψης του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η επιστροφή στις προ-πανδημίας τάσεις εμφανίζεται πιο περίπλοκη στην Ευρωζώνη. Η έκθεση βλέπει την υπο-επίδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας να συνεχίζεται διευρύνοντας το κενό παραγωγής με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενη στο δημοσιονομικό κενό, η Citi εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ θα είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερα της Ευρώπης το 2021 καθώς η στήριξη στο ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μηδαμινή φέτος, με αποτέλεσμα οι διαφορές στο εισόδημα των νοικοκυριών να παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες.

Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η Ευρώπη παραμένει σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, τάση που θα επηρεάσει και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι αναφορικά με την προοπτική αύξησης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα λόγω των κινήσεων της Federal Reserve, ενώ κάποια σύγχυση εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων