Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και τις 23 Απριλίου του 2022, έχουν εκ πρώτης όψεως αρκετές ομοιότητες αναφορικά με αυτές του 2017: όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν και η Λε Πεν θα πάνε σε δεύτερο γύρο και ο Μακρόν θα επικρατήσει.

Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά υπάρχουν κάποιες θεμελιώδεις διαφορές. Σε ανάλυσή της με τίτλο «Μακρόν vs Λε Πεν : Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;» η ING υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις η διαφορά των δύο αντιπάλων θα είναι μικρότερη. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναμένεται να λάβει το 53% των ψήφων και η Μαρίν Λε Πέν το 47%. Το 2017 ο σημερινός πρόεδρος είχε κερδίσει με ποσοστό 66%.

Διατηρώντας την εντολή του 2017

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ING o Μακρόν δεν είναι πλέον ο επικεφαλής ενός ολοκαίνουργιου κόμματος, αλλά θα πρέπει να υπερασπιστεί και να ανανεώσει την εντολή που είχε λάβει από τον γαλλικό λαό. Και αυτή η εντολή σημαδεύτηκε από πολλά κοινωνικά προβλήματα, ιδίως από το κίνημα «Κίτρινα γιλέκα» και τις κλιματικές διαμαρτυρίες, αλλά πάνω απ ‘όλα από την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις.

Αυτό τον εμπόδισε να εφαρμόσει μια ολόκληρη σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των συντάξεων. Η οικονομική ανάκαμψη και η μεγαλύτερη αισιοδοξία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Μακρόν να αποδώσει καλύτερα από ό, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η οικονομική ανάκαμψη ευνοεί τον Μακρόν

Όπως τονίζεται στην έκθεση, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι η γαλλική και η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψουν ταχύτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και στις αρχές του 2022, αυτό θα ευνοούσε τον Μακρόν. “Είναι πιθανό ότι τα εύθραυστα ποσοστά του Γάλλου προέδρου στις δημοσκοπήσεις σχετίζονται εν μέρει με τη γενική δυσαρέσκεια λόγω της κρίσης Covid-19 και της επιθυμίας του κόσμου να στείλει μια προειδοποίηση. Ένα πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης και περισσότερης αισιοδοξίας θα μπορούσε να βοηθήσει τον Macron να αποδώσει καλύτερα από ό, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κυρίως μειώνοντας τον αριθμό της αποχής» τονίζει η ING.

Σε αντίθεση επίσης με το 2017, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν φαίνεται να περιέχει στην ατζέντα της Λε Πεν, αλλά και ούτε του Ζαν Λυκ Μελανσόν το θέμα του Frexit. “Δεν υποτιμούμε το σοκ που θα υφίσταντο οι αγορές στο ενδεχόμενο επικράτησης της Λε Πεν, ωστόσο οι τεράστιες επιπτώσεις ενός Frexit φαίνεται ότι είναι εκτός ατζέντας», τονίζεται χαρακτηριστικά, και προστίθεται ότι η μεταβλητότητα στα ποσοστά θα επηρεάσει τα γαλλικά spreads. «Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η νίκη της Λε Πεν».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι όποιοι κίνδυνοι από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα εκφραστούν κυρίως μέσω μιας σιωπηρής μεταβλητότητας στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Πάντως, ενώ οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν πολύ μικρότερη διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους από ό,τι 2017, η δυναμική είναι υπέρ του Μακρόν. Η ING υποστηρίζει ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η πανδημία θα τελειώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή