Οι επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ρευστοποιούν ρεκόρ ενεργητικού σε ακίνητα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εταιρείες σ’ όλη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, πώλησαν εταιρικά ακίνητα αξίας 27 δις ευρώ το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle Inc. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσό αυτό ήταν οριακά ψηλότερο από το προηγούμενο έτος παρά το γεγονός ότι οι συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων κατέρρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας.

«Οι επιχειρήσεις ξεφορτώνονται περιουσιακά στοιχεία για να διατηρήσουν κεφάλαια και να απελευθερώσουν ρευστότητα, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να αναμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια μετά την πανδημία», υποστηρίζει ο Νικ Κόμπτον, της JLL.

Ποσοστό άνω του ενός τρίτου των εταιρικών πωλήσεων ήταν γραφεία, με τους όγκους των πωλήσεων να αυξάνονται κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ολοι οι τύποι πωλήσεων εταιρικών ακινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 27% το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Real Capital Analytics.

Τα εκτεταμένα lockdowns μείωσαν τον τζίρο για πολλές επιχειρήσεις στους τομείς λιανικής και φιλοξενίας το 2020, δοκιμάζοντας τους ισολογισμούς τους και οδηγώντας τις εταιρείες σε κινήσεις αύξησης κεφαλαίου. Πολλές από τις πωλήσεις περιελάμβαναν συμφωνίες πώλησης και εκμίσθωσης, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν κεφάλαια και να παραμείνουν στα υπάρχοντα γραφεία τους. Η υποχρεωτική τηλεργασία οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που θα χρειαστούν στο μέλλον.

«Βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις επανεξετάζουν συνολικά τι σχέση τους με τον τομέα ακινήτων,» δήλωσε ο Μαρκ Κάσκι, CEO της JLL EMEA Corporate Solutions.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα