
Ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία επιτείνεται από την σφικτή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι αναπτυγμένες οικονομίες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Oxford Economics, ο ρυθμός αύξησης στην προσφορά χρήματος εξάμηνης διάρκειας έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά παραμένει κοντά στο 10% στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο κύριος μοχλός της νομισματικής ανάπτυξης το τελευταίο έτος ήταν οι σημαντικές αγορές που έγιναν από τις κεντρικές τράπεζες.
Η τάση αυτή, σύμφωνα πάντα με την έκθεση είναι πιθανό να περιοριστεί το τρέχον έτος, αλλά θα παραμείνει ουσιαστική.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από έναν χρόνο υπήρχε η πεποίθηση ότι οι ιδιωτικές πιστώσεις ενδέχεται να συρρικνωθούν, αντισταθμίζοντας την ώθηση από τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Αν και η ιδιωτική πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, δεν είναι σαφές ότι θα περάσει σε αρνητικά επίπεδα.
Εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχει ένας ακόμα κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο οι οικονομίες ανοίγουν και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή, στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος.
Ιδιωτικός δανεισμός και τράπεζες
Στην έκθεση τονίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρχε βεβαιότητα για την ισχυρή αύξηση ρευστότητας το περασμένο έτος, ήταν ότι η τεράστια αβεβαιότητα ενίσχυσε όχι μόνο τον επιχειρηματικό δανεισμό, αλλά και την ζήτηση ρευστότητας εν γένει. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες κινήθηκαν ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
H αύξηση στην προσφορά χρήματος ενέχει κινδύνους ως προς τους στόχους του πληθωρισμού. Εάν κινηθεί στα επίπεδα του 8% -10% στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφωθεί στο 6% -7%, τότε ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί εντός των στόχων. Αλλά μια αύξηση στην προσφορά χρήματος μεγαλύτερη έως κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί να σημάνει εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5%.
Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους δείκτες πληθωριστικών κινδύνων και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες από αυτές να λαμβάνουν μέτρα για περιορισμό της ρευστότητας τον επόμενο χρόνο, καταλήγει η έκθεση.


Latest News
Οι 17 μέρες – φωτιά για κυβέρνηση, η χαμένη ευκαιρία για 5G και τα εμπόδια για προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ

Συνέχισε την «αθόρυβη» ανάβαση το ΧΑ
Το ΧΑ κατάφερε τη τρίτη στη σειρά θετική εβδομάδα

Εν αναμονή του Πάουελ η Wall Street
Η αγορά αναμένει να ακούσει τι θα πει ο πρόεδρος της Federal Reserve, ο οποίος θα μιλήσει στο Spelman College

Αντέχουν οι 1.270 μονάδες στο ΧΑ
Η αγορά καθημερινά βρίσκει νέους τίτλους για να της δώσουν τόσο τα στηρίγματα που χρειάζεται όσο και τη μικρή εκείνη ώθηση που θέλει για να συνεχίσει τα μικρά ανοδικά της βήματα

Deutsche Bank: Κρατά τα παγκόσμια σκήπτρα το ΧΑ - Τι δείχνει το ράλι του Νοεμβρίου
Μετά από αρκετούς αδύναμους μήνες για τις διεθνείς αγορές, ο Νοέμβριος επιφύλαξε ένα σημαντικό ράλι

Αποκλιμακώνεται η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου
Οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό

Alpha Finance: Τι ρώτησαν οι «νέοι» στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο
Στο επίκεντρο ήταν ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος - Οι θεσμικοί ζήτησαν επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων

Ανοδικό come back των τιμών του πετρελαίου
Περιορίζουν τις απώλειες που σημειώθηκαν ως αντίδραση στις περικοπές παραγωγής που αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ+

Σε «ανακατατάξεις» αναλώνεται το ΧΑ
Μετά και το κλείσιμο των ετήσιων θέσεων των ξένων, αλλά και το rebalancing που προσέφερε νέες συναλλακτικές συγκινήσεις στη Λ. Αθηνών, το ΧΑ προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του

Με θετική δυναμική στον Δεκέμβριο οι ευρωαγορές
Με φόρα από τα καλά νέα για τον πληθωρισμό

«Κοκκίνισε τις ασιατικές αγορές η Κίνα
Προβληματίζουν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας