Ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία επιτείνεται από την σφικτή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι αναπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Oxford Economics, ο ρυθμός αύξησης στην προσφορά χρήματος εξάμηνης διάρκειας έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους, αλλά παραμένει κοντά στο 10% στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κύριος μοχλός της νομισματικής ανάπτυξης το τελευταίο έτος ήταν οι σημαντικές αγορές που έγιναν από τις κεντρικές τράπεζες.

Η τάση αυτή, σύμφωνα πάντα με την έκθεση είναι πιθανό να περιοριστεί το τρέχον έτος, αλλά θα παραμείνει ουσιαστική.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από έναν χρόνο υπήρχε η πεποίθηση ότι οι ιδιωτικές πιστώσεις ενδέχεται να συρρικνωθούν, αντισταθμίζοντας την ώθηση από τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Αν και η ιδιωτική πιστωτική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, δεν είναι σαφές ότι θα περάσει σε αρνητικά επίπεδα.

Εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις, υπάρχει ένας ακόμα κίνδυνος, ο οποίος σχετίζεται με τις αλλαγές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών όσο οι οικονομίες ανοίγουν και στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή, στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος.

Ιδιωτικός δανεισμός και τράπεζες

Στην έκθεση τονίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που υπήρχε βεβαιότητα για την ισχυρή αύξηση ρευστότητας το περασμένο έτος, ήταν ότι η τεράστια αβεβαιότητα ενίσχυσε όχι μόνο τον επιχειρηματικό δανεισμό, αλλά και  την ζήτηση ρευστότητας εν γένει. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες κινήθηκαν ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

H αύξηση στην προσφορά χρήματος ενέχει κινδύνους ως προς τους στόχους του πληθωρισμού.  Εάν κινηθεί στα επίπεδα του 8% -10%  στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφωθεί στο 6% -7%, τότε ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί εντός των στόχων. Αλλά μια αύξηση στην προσφορά χρήματος μεγαλύτερη έως κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί να σημάνει εκτόξευση του πληθωρισμού  στο 5%.

Ως αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους δείκτες πληθωριστικών κινδύνων και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες από αυτές να λαμβάνουν μέτρα για περιορισμό της ρευστότητας τον επόμενο χρόνο, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders