
Του Χρήστου Κολώνα
Νέο κύμα νομοθετικών και διοικητικών παρεμβάσεων ξεδιπλώνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου προωθούν μέχρι τον Ιούνιο τρία «πακέτα» μέτρων που αφορούν την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκριση έργων ΑΠΕ καθώς και για την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Νομοσχέδιο μέχρι το Πάσχα
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μέχρι το Πάσχα η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιδιώκει τη σύντμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν θεσμοθετηθεί αντίστοιχες αλλαγές κατά την πρώτη φάση αδειοδότησης, με κυριότερη αυτήν της καθιέρωσης της βεβαίωσης παραγωγού που εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Οι παρεμβάσεις στο στάδιο των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας που δρομολογεί τώρα η ηγεσία του ΥΠΕΝ, δεν αφορούν, λένε οι πληροφορίες, στην κατάργηση ούτε τη συγχώνευση των δύο αδειών αλλά στο «ψαλίδισμα» ενδιάμεσων βημάτων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του χρόνου και του κόστους για τους επενδυτές. Η ηγεσία του υπουργείου, λένε οι πληροφορίες, σύντομα θα προχωρήσει σε έναν μίνι κύκλο διαβουλεύσεων με την αγορά.
Στόχος των μέτρων που προωθούνται είναι η Ελλάδα να πιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο του χρόνου αδειοδότησης και εγκατάστασης των συστημάτων ΑΠΕ που είναι τα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, αποσκοπεί ο χρόνος να είναι χαμηλότερος από τα δύο έτη.
Ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις που τρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, γύρω στον Μάιο, η πολιτική ηγεσία με τη συνδρομή του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας θα προκηρύξει διαγωνισμό για την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ κλπ. Στόχος είναι αφενός η ταχύτερη έκδοση αδειών και αφετέρου η παρακολούθηση από τον επενδυτή της πορείας του έργου του σε όλα τα στάδια.
Πηγές θέλουν ότι σε έξι μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ενοποίησης.
Το στοίχημα των πλωτών υπεράκτιων αιολικών
Μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ θα έχει καταλήξει και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το πλαίσιο των παραχωρήσεων και της ανάπτυξης των υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένες και ελληνικές ενεργειακές εταιρίες είναι μεγάλο και η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum.
Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως στη δραστηριότητα των εταιριών.
Το πρώτο αφορά σε πρόταση της αγοράς που θέλει, να προ-εγκρίνεται η είσοδος των επενδυτών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις και άλλες προκαταρκτικές έρευνες με την ανάληψη του σχετικού οικονομικού κόστους και στη συνέχεια οι «παίκτες» να λαμβάνουν την έγκριση της τελικής χωροθέτησης των δραστηριοτήτων τους. Θα ακολουθούν ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί για τις τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κι έπειτα θα προχωρούν οι μειοδότες στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.
Το δεύτερο σενάριο θέλει πρώτα να γίνει κατάτμηση από το κράτος των παραχωρήσεων, στις οποίες το ΥΠΕΝ θα αναθέσει σε ανεξάρτητες εταιρίες τις ανεμολογικές μετρήσεις, θα προχωρήσει επίσης την έκδοση των αναγκαίων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κι έπειτα κατόπιν διαγωνισμών θα παραχωρούνται έτοιμες «με το κλειδί στο χέρι» οι θαλάσσιες περιοχές προς ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων.
Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο.


Latest News

Πέφτει η «αυλαία» στις επιδοτήσεις ρεύματος- Η ενίσχυση για τον Δεκέμβριο
Θα είναι η τελευταία φορά που επιχορηγεί τους λογαριασμούς καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 επανέρχεται η ελεύθερη τιμολόγηση.

Στις 17 Δεκεμβρίου «πιάνει λιμάνι» το FSRU στην Αλεξανδρούπολη - Τι είπε ο CEO της Gastrade
Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), που απέπλευσε προ ημερών από τη Σιγκαπούρη

Αποκάλυψη Τσούνη: Πρεσβείες ζητούσαν μεσολάβηση ΗΠΑ για εισαγωγή αερίου μέσω Ελλάδας
Τι δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards που πραγματοποιείται στην Αθήνα

Πύλη αερίου για την Ευρώπη η Ελλάδα – Τι βλέπει η αγορά LNG για τιμές και ζήτηση
Στελέχη της αγοράς μιλούν στο 23ο World LNG Summit & Awards
![Υδρογονάνθρακες: Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα [χάρτες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/geotripano-600x450.jpg)
Πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση αερίου στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια [χάρτες]
Εγκρίθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για το γεωτρύπανο στα Ιωάννινα

Σκληρό παζάρι πριν την συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη
Πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος

Καμπανάκι ΙΕΑ: Απαιτούνται 80 εκατ. χλμ δικτύου για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
Η ενεργειακή απόδοση πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2030 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι

Στον έλεγχο του Κρεμλίνου πετρελαϊκό κοίτασμα- μαμούθ στο Ιράκ
Τα σχέδια της Μόσχας με την αρωγή του Πεκίνου για το κοίτασμα Eridu, την μεγαλύτερη πετρελαϊκή ανακάλυψη στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με Αττική - Τι είδε ο ΑΔΜΗΕ
Μετά την εγκατάσταση των υποβρυχίων καλωδίων ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εργασίες στο Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου στην Αττική

Τι βλέπουν οι «Big 4» του LNG για την αγορά φυσικού αερίου
Την ανάγκη για μακροπρόθεσμα συμβόλαια τόνισαν Cheniere, Shell, BP και Adnoc Gas στο 23ο World LNG Summit & Awards