Προσπάθεια να καθησυχάσει τους αυξανόμενους φόβους που προκαλεί η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομία της Ε.Ε. δεν χρειάζεται πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται καθ’ οδόν για τις πρώτες εκταμιεύσεις έγκαιρα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ είπε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής του ΔΝΤ, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου στις αρχές του μήνα, χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Ε.Ε. για στήριξη της οικονομίας και τόνισαν ότι τα προγράμματα εγγύησης δανείων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη έχουν υποστηρίξει τραπεζικό δανεισμό ισοδύναμο με το 17% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι στην ώρα του,» είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Δεν υπήρξε ποτέ προσδοκία για εκταμιεύσεις πριν τα μέσα του 2021.» Τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα αν η βοήθεια θα μπορούσε να έρθει ταχύτερα, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό λόγω του ότι το πρόγραμμα έπρεπε να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ενίσχυση του σκέλους της προσφοράς της οικονομίας –σε αντίθεση με τις αμερικανικές προσπάθειες για τόνωση της ζήτησης- και ότι θα προσφέρει περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας και εξετάσει τις αντιρρήσεις στο πρόγραμμα, ενισχύει το στοιχείο της αβεβαιότητας, όπως επισήμανε ότι στο παρελθόν το δικαστήριο επέτρεψε προγράμματα στήριξης να προχωρήσουν κανονικά.

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν δούμε κάτι αντίστοιχο,» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης