Μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα των 690 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως στις μέρες μας και του 40% των παραγομένων τροφίμων που χάνεται σε κάποιο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, το πολυθεματικό συνέδριο RETASTE: Rethink Food Waste μας προτρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πολύτιμη τροφή μας και τους φυσικούς πόρους που σπαταλούνται μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας.

To επιστημονικό Συνέδριο RETASTE διοργανώνεται διαδικτυακά από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 6-8 Μαΐου 2021.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, μια σειρά σημαντικών ομιλητών ξεκινούν το διάλογο για καινοτόμες λύσεις και δίνουν νέα προοπτική στην αντιμετώπιση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, με στόχο να συνδράμουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη και στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Η αλυσίδα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κύρια πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και ρύπανσης των υδάτων. Κεντρικός στόχος του συνεδρίου RETASTE είναι, η παρουσίαση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στο θέμα της διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο διάλογος για καινοτόμες λύσεις και συστήματα μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων (π.χ. ως συστατικά ζωοτροφών) και ανακύκλωσης των μη αποφεύξιμων αποβλήτων τροφίμων (π.χ. μέσω κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοπλαστικού) και η υποστήριξη της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη.

Στο Συνέδριο RETASTE συμμετέχουν μεταξύ άλλων ειδικοί σε θέματα τροφίμων, βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας, ενώ κεντρικοί ομιλητές είναι: η Ελένη Ζήκα, Στρατηγική Σύμβουλος στον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, η Clara Cicatiello, Assistant Professor, Department for Innovation in Biological Systems, Food and Forestry, University of Tuscia, η Marta Gomez San Juan, Strategic Project Advisor on Sustainable and Circular Bioeconomy, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), η Μαρία Λοϊζίδου και ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, Καθηγητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Χάρης Γαλανάκης, Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Galanakis Laboratories Greece και Adjust Professor, King Saud University Saudi Arabia, o Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Vice Dean of College of Food and Agriculture και Professor of Food Technology, United Arab Emirates University, η Χριστίνα Μαρούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, η Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια επικεφαλής του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, και ο Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το Συνέδριο απευθύνεται στον ακαδημαϊκό χώρο, στη βιομηχανία και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επιζητούν να αντιμετωπίσουν στην πράξη το τεράστιο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου που υποστηρίζει την κάλυψη του κόστους συμμετοχής για επιλεγμένους συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις