Στροφή 180 μοιρών από τη θέση που είχε στις αρχές του έτους έκανε η JP Morgan, συστήνοντας την πώληση νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Εχοντας προβλέψει ισχυρό ράλι των αναδυόμενων νομισμάτων στην έναρξη του 2021, πολλές μεγάλες τράπεζες έκτοτε άλλαξαν στάση επηρεασμένες από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, το ξέσπασμα νέου κύματος του κορονοϊού και των γεωπολιτικών κινδύνων στην Τουρκία και τη Ρωσία. Ο δείκτης αναδυόμενων νομισμάτων της MSCI υποχώρησε περίπου 2% από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν δύο μήνες. Αναλυτές θεωρούν πλέον πιθανή μια εκτατεταμένη περίοδο υπο-απόδοσης των αναδυόμενων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων αγορών όπως οι ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, η Morgan Stanley υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα νομίσματα και τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων, προβλέποντας υποχώρηση του δείκτη αναδυόμενων νομισμάτων κατά 4-5%. Η Citi, επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα εκτίμησε ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την «φτωχή» απόδοση του ενεργητικού σε γιουάν, θα μπορούσε να εξελιχθεί στην «απόλυτη καταιγίδα» για τα αναδυόμενα ενεργητικά, συστήνοντας ουδέτερη στάση απέναντι στο ρωσικό ρούβλι και το ραντ Νοτίου Αφρικής.

Το ρούβλι πλήττεται από φόβους σχετικά με την αναζωπύρωση της έντασης με την Ουκρανία, με την ισοτιμία του κοντά στα χαμηλά πενταμήνου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ η τουρκική λίρα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη τον προηγούμενο μήνα. Υποχώρηση 9% έναντι του δολαρίου καταγράφει το ρεάλ Βραζιλίας φέτος λόγω ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στη χώρα στον απόηχο της μάχης ενάντια στην πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders