Κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία την Τρίτη 13 Απριλίου, καθώς τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Κίνας ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, η μικρή πτώση που σημειώθηκε τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις αναθέρμανε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε ασιατικούς τίτλους.

Ειδικότερα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0.15% στις at 28.497,25 μονάδες. Στην Ιαπωνία δείκτης Nikkei ανήλθε στις 29.751,61 μονάδες με κέρδη 0,72%.

«Συνολικά, η αγορά δεν δίνει την αίσθηση σαφούς κατεύθυνσης αυτή τη στιγμή, καθώς οι επενδυτές  τελούν εν αναμονή του ξεκαθαρίσματος των προθέσεων της Fed», σχολίασε ο Nobuhiko Kuramochi, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities.

Στη Νότια Κορέα οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ασιατική αυτή αγορά. Ο δείκτης KOSPI αυξήθηκε κατά 1,07% στις 3.169,08 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις στην Κίνα

Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,48% στις 3.396,47 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία για τρίτη διαδοχική ημέρα. Τα ισχυρά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα υιοθετήσει πιο σφικτή νομισματική πολιτική.

Τον Μάρτιο οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση 30,6%,  ενώ την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν με το υψηλότερο ποσοστό της τετραετίας.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης καθώς εξέρχεται από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι εξαγωγές, σε όρους δολαρίου, ενισχύθηκαν κατά 30,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αν και κατά πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το εντυπωσιακό 154,9% του Φεβρουαρίου. Αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 35,5% στις εξαγωγές. «Η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό πιθανότατα θα διατηρηθεί στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει,» δήλωσε ο Νι Γουέν, οικονομολόγος της Hwabao Trust, για να προσθέσει: «Με την επιτάχυνση της παγκόσμιας προσπάθειας εμβολιασμού, οι βιομηχανικοί τομείς σε άλλες χώρες σταδιακά επανεκκινούν. Μένει να φανεί κατά πόσον η θεαματική αύξηση των εξαγωγών της Κίνας θα αρχίσει να υποχωρεί.»

Η Κίνα ανακοίνωσε εμπορικό πλεόνασμα 13,8 δις δολαρίων τον Μάρτιο, κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς (52,05 δις) και του πλεονάσματος των 37,88 δις δολαρίων τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ασία