Δεν ήταν μόνο ο καιρός που ήταν κρύος όταν ανώτεροι αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι συγκλήθηκαν πρόσφατα στο Ανκορατζ της Αλάσκας για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών τους μετά από τέσσερα χρόνια έντονης έντασης. Δυστυχώς, η συνάντηση θυμίζει περισσότερο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρά μια νέα αρχή. Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα – πριν να είναι πολύ αργά. Παγιδευμένος στην πολιτική της επίθεσης κατά της Κίνας του Τραμπ, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν φαίνεται να παραμένει στην πορεία που είχε θέσει η προηγούμενη διοίκηση, φτάνοντας ακόμη και να ενισχύσει την αντιπαράθεση για τη σύγκρουση εμπορίου και τεχνολογίας.

Και η Κίνα, παγιδευμένη σε μια νοοτροπία που γεννήθηκε από έναν «αιώνα ταπείνωσης», συνδύασε το πρόβλημα με την αποφασιστική και αμυντική της απάντηση. Ενας καλύτερος τρόπος θα ήταν οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στα βασικά – τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα που έχουν από καιρό κάνει πιο στενή τη σχέση ΗΠΑ – Κίνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε άλλα σημαντικά ζητήματα. Σημαίνει την αποκατάσταση κοινού εδάφους και αμοιβαίας εμπιστοσύνης πριν από την επέκταση της οποιασδήποτε ατζέντας. Εδώ χρειάζεται η κυβέρνηση του Μπάιντεν να επανεξετάσει την προσέγγισή της η οποία είναι σήμερα επιθετική. Οσον αφορά τα οικονομικά και το εμπόριο, έχει εγκλωβιστεί από την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που διαπραγματεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και εκεί είναι που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για αλλαγή. Η συμφωνία πρώτης φάσης έχει άλλωστε πολλά μειονεκτήματα.

Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια δηλητηριώδους ρητορικής των ΗΠΑ έπεισαν πολλούς Αμερικανούς ότι η Κίνα αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Δυστυχώς, η πολιτική της Αμερικής να ρίχνει αλλού το φταίξιμο και να παριστάνει μόνο το θύμα αποτελεί γόνιμο έδαφος για ισχυρισμούς για κακομεταχείριση από άλλους. Αλλά είναι καιρός για μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση – ειδικά από μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που ξεκινάει τόσο ισχυρή αρχή σε τόσα πολλά σημαντικά σημεία. Η Κίνα είναι μια πρόκληση για τις ΗΠΑ – αλλά και μια ευκαιρία. Δυστυχώς, ο Μπάιντεν έχει εγκιβωτιστεί από τον προκάτοχό του. Θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, σοφία και δημιουργικότητα για να σπάσει την αποτυχημένη προσέγγιση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η σχέση ΗΠΑ – Κίνας είναι πάρα πολύ σημαντική για να κάνουμε κάτι λιγότερο.

Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts