Με τη διενέργεια rapid test ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων τα οποία ομαδοποιούνται στις εξής κατηγορίες:

  1. Άδεια εργαζομένου για την διενέργεια test

Οι εργαζόμενοι, δύνανται συμπληρώνοντας τη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, να επιλεγούν για τη διενέργεια δωρεάν rapid tests. Την δυνατότητα αυτή έχουν και από την ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων, για δύο φορές το μήνα.

Ο εργοδότης δεσμεύεται και δεν μπορεί να αρνηθεί στον εργαζόμενο τη δικαιολογημένη απουσία του, για τη διενέργεια του test.

Οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται με σχετικό μήνυμα (SMS) για τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής του test. Εφόσον, η ώρα διεξαγωγής εμπίπτει στο νόμιμο ωράριο του εργαζομένου, ο τελευταίος δικαιούται τρίωρη άδεια, προκειμένου να υποβληθεί στο test ανίχνευσης κορωνοϊού.

Ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη του. Η επίδειξη του μηνύματος ενημέρωσης και επιβεβαίωσης του ραντεβού για τη διενέργεια του test ανίχνευσης κορωνοϊού, παρέχει το δικαίωμα χρήσης της τρίωρης άδειάς του.

  1. Υποχρέωση εργαζόμενου να υποβληθεί σε διενέργεια test, με εντολή του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και προάσπισης της ασφάλειας των εργαζομένων του, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η υποχρέωση υποβολής εργαζόμενων του σε test ανίχνευσης κορωνοϊού. Με το άρθρο 46 του Ν. 4790/2021 είναι υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος, στους παρακάτω κλάδους: λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουρισμός, μεταποίηση, μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αερομεταφορές), εκπαιδευτικές μονάδες (εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό), δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι. Αναμένεται η σχετική ΚΥΑ, που θα τα εξειδικεύει.

Ο εργαζόμενος  δεν μπορεί να αρνηθεί την υποβολή του  γενικά σε test, ειδικότερα δε αν ανήκει στους παραπάνω κλάδους που προκύπτει υποχρέωση από διάταξη νόμου.

Η τυχόν άρνηση του εργαζόμενου αποτελεί:

  • μη συμμόρφωση και τήρησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας , καθώς και
  • ο εργοδότης δικαιούται να απομακρύνει τον εργαζόμενο από τον χώρο εργασίας του και να μην του καταβάλλει τις αναλογούντες αποδοχές.

Tα παραπάνω αποτελούν υποχρέωση που βαρύνει τους εργαζόμενους και είναι παρεπόμενη των συμβάσεων εργασίας τους

  1. Υποχρέωση εργαζόμενου ενημέρωσης εργοδότη για αποτελέσματα test

Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος υποχρεούται στην κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του test (θετικό ή αρνητικό) στον εργοδότη του  και ειδικά για τους πιο πάνω κλάδους, που ο νόμος επιβάλει το test.

Η υποχρέωση αυτή  χαρακτηρίζεται ως υποχρέωση προστασίας των συμφερόντων του εργοδότη και της επιχείρησης.

Αν ο εργαζόμενος παραβιάσει την παρεπόμενη εργασιακή του υποχρέωση της ενημέρωσης του εργοδότη τότε,

  • ο εργαζόμενος ευθύνεται για κάθε ζημία που θα προκληθεί στον εργοδότη του, και υπέχει ευθύνη αποζημίωσής του, και
  • ο εργοδότης δύναται να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου.
  1. Ανακοίνωση από τον εργοδότη στους υπόλοιπους εργαζόμενους ονοματεπώνυμο εργαζόμενου θετικού στον ιό.

Τα αποτελέσματα του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, συγκαταλέγονται στα “ευαίσθητα” δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ως στοιχεία της υγείας του εργαζόμενου.

Με βάση το GDPR ο εργοδότης, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κοινοποιήσει στους λοιπούς εργαζομένους το όνομα και τα στοιχεία του εργαζόμενου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό, τυχόν κοινοποίηση τους, συνιστά,  παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία δύναται να ενεργοποιήσει:

  • υψηλά διοικητικά πρόστιμα, και
  • ευθύνη αποζημίωσης του εργοδότη έναντι του εργαζόμενου.
  1. Υποχρεώσεις εργοδότη σε περίπτωση θετικού σε κορωνοϊό

Στην περίπτωση εμφάνιση θετικού κρούσματος, ο εργοδότης δικαιούται να  θέσει τον εργαζόμενο που διαγνώστηκε θετικός σε καθεστώς  τηλεργασίας αν αυτό είναι εφικτό ή σε καραντίνα 7 ή 14 ημέρες (υπόδειξη ΕΟΔΥ) με αποδοχές με την υποχρέωση του εργαζόμενου μετά την λήξη της καραντίνας να παρέχει εργασία 1 ώρας την ημέρα για τον μισό χρόνο απουσίας πχ αν η καραντίνα ήταν 1 εβδομάδα συνεπώς 40 ώρες εργασίας θα εργαστεί 20 ημέρες από μια ώρα. Αυτή η απασχόληση δεν είναι υπερεργασία ή υπερωρία.

Προσοχή: Η απόλυση με την επίκληση ασθένειας Covid είναι παράνομη και άκυρη.

Ο Παλαιολόγος Ι. Λιάζος είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Εργασιακών & Φορολογικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts