Ευλογία ή κατάρα θα αποδειχτεί για τις ασφαλιστικές εταιρείες η κάλυψη κατά του κινδύνου να νοσήσουν με COVID-19 όσων θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι στο εξωτερικό; Πρόκειται για μια ασφαλιστική κάλυψη που πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει ως υποχρεωτική για τους ξένους ταξιδιώτες που θα τις επισκεφτούν. Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό προϊόν υπολογίζεται στα 30 με 40 δισ. δολάρια. Αλλά έτσι απρόβλεπτος όπως έχει αποδειχτεί με τη συμπεριφορά του, ο νέος κορωνοϊός γεννά έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ένα εκτεταμένο κύμα κρουσμάτων κάποιας μετάλλαξής του μέσα στο κατακαλόκαιρο, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές να βάλουν βαθιά το χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν καραντίνες, νοσηλείες, διακομιδές, θανάτους, κηδείες και αποτεφρώσεις στους τόπους των θερινών διακοπών.

Οι επισκέπτες

Ερευνα του Reuters αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν οι επισκέπτες τους να είναι ασφαλισμένοι για το ενδεχόμενο να νοσήσουν με κορωνοϊό. Η Ιορδανία είναι η τελευταία που προστέθηκε στον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται τουριστικοί προορισμοί από την Αρούμπα, τις Μπαχάμες, τη Βραζιλία, την Κούβα και την Κόστα Ρίκα μέχρι την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία. Η εταιρεία συμβούλων ασφαλίσεων ταξιδιών Robyn Ingle, που συνεργάζεται με ασφαλιστικούς κολοσσούς όπως η γαλλική ΑΧΑ και η αμερικανική AIG, σημειώνει ότι η νέα αγορά που δημιουργείται δεν είναι ευκαταφρόνητη. Αλλά αν υπολογίσει κανείς ότι η τυπική αποζημίωση για θεραπεία και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με τη φροντίδα ασθενών με COVID-19 κυμαίνεται στα 100.000 δολάρια, το ρίσκο να καταγράψουν οι ασφαλιστικοί πάροχοι μείζονες ζημιές σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου είναι υψηλό.

Την επιλέγουν

Οσο για το κόστος της ασφάλισης που επιβαρύνει τον ταξιδιώτη, υπολογίζεται στο 4% έως 8% της αξίας του αποτιμώμενου σε δολάρια ταξιδιού που θα κάνει. Σημειωτέον ότι τα ασφαλιστικά πακέτα, που ήδη από το καλοκαίρι του 2020 διαθέτουν αρκετές εταιρείες, καλύπτουν την προστασία κάθε κινδύνου που ενδεχομένως θα προκύψει στο ταξίδι, τις ιατρικές δαπάνες για την αντιμετώπιση και τις, ο μη γένοιτο, μοιραίες συνέπειες της COVID-19 και επίσης την προστασία των αποσκευών και των προσωπικών ειδών των ταξιδιωτών.

Ο Τζέρεμι Μάρτσλαντ του αμερικανικού γραφείου ταξιδιών Seven Corners δήλωσε στο Reuters ότι, ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις των διαφόρων τουριστικών προορισμών, εφέτος οι παραθεριστές του καλοκαιριού θα χρειαστεί να ασφαλίσουν τις διακοπές τους από τον κίνδυνο επιμόλυνσης με COVID-19. Η Seven Corners άρχισε να παρέχει την κάλυψη αυτή στους πελάτες της από τον περασμένο Ιούνιο και έως τα τέλη του 2020 περίπου το 80% των τουριστικών πακέτων που είχε πουλήσει είχε πλήρη κάλυψη COVID-19. Επίσης, η Seven Corners διαπίστωσε ότι οι πελάτες της που ασφαλίζουν τα ταξίδια τους για «ακύρωση από κάθε αιτία», και λόγω μόλυνσης από κορωνοϊό, αυξήθηκαν κατά 20%.

«Η Κίνα είναι πίσω 30 χρόνια από τις ΗΠΑ»

Η Κίνα θέλει τουλάχιστον 30 χρόνια για να γίνει η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στον πλανήτη, εκτίμησε μιλώντας σε συνδιάσκεψη μέλος του μεγαλύτερου συμβουλευτικού οργάνου της κυβέρνησης. «Δεν διαθέτουμε ακόμη θεμελιώδεις δυνατότητες για την ανάπτυξη. Βασικές τεχνολογίες βρίσκονται στα χέρια άλλων, κυρίως των Αμερικανών» είπε χαρακτηριστικά ο Μιάο Ουέι, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών στη χώρα του. Ο Μιάο προειδοποίησε για την πτώση στο 25% της συμμετοχής του βιομηχανίας στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ. Και διευκρίνισε ότι το παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού θα παιχτεί στην αεροναυπηγική, στη ρομποτική και στα αυτοκίνητα καθαρής ενέργειας.

Ο ΟΟΣΑ ανεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ανεβάζει αισθητά τον πήχη των προβλέψεών του για την παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία τη χρονιά που διανύουμε ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Θεωρώντας ότι η πορεία των εμβολιασμών θα αποδώσει την προσδοκώμενη «ανοσία της αγέλης» και ως εκ τούτου η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο και επίσης εκτιμώντας την αναπτυξιακή δυναμική που υπόσχεται το περιβόητο «πακέτο Μπάιντεν» των 1,9 τρισ. δολαρίων που πρόσφατα ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα φθάσει το 5,6% το 2021 και το 2022 θα επιβραδυνθεί στο 4%. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% για εφέτος και 3,7% για το 2022.

Αν και δεν παραλείπουν να επισημάνουν τον κίνδυνο να προκύψουν σε ορισμένα κράτη επιπλέον κόστη που συνδέονται με την COVID-19, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 37 κράτη από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, προβλέπουν ότι στα μέσα του 2021 η παγκόσμια ανάπτυξη θα πιάσει πάλι τους προ-πανδημικούς της ρυθμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουν θεραπευθεί και αποκατασταθεί οι ζημιές που προκάλεσε στην παγκόσμια και στις εθνικές οικονομίες η πανδημία.

 

«Κλειδί» οι εμβολιασμοί

Η οικονομική κάμψη είναι πολύ μεγάλη σε κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Νότια Αφρική, σημειώνει στην προσωρινή έκθεσή του ο Οργανισμός. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν σημείωσε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι αρκετά ταχύς σε όλες τις χώρες και ως εκ τούτου οι ρυθμοί ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών θα εμφανίσουν αποκλίσεις.

Η έκθεση, τέλος, επισημαίνει τις σημαντικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, με χαρακτηριστική την εκτίναξη κατά 20% κατά μέσον όρο του τζίρου του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στη Βρετανία και στον Καναδά τα ποσοστά ξεπερνούν το 60%. Η τηλεργασία πρόσφερε κάποιες ευκαιρίες για απασχόληση, ενώ όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι εμφάνισαν το τελευταίο διάστημα κάποια ανάκαμψη από τη βαθιά ύφεση στην οποία είχαν βυθιστεί τον περασμένο Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή