
Την αναστολή της πώλησης άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων σε όλο τον κόσμο ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμώντας ότι εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης νέων μολυσματικών ασθενειών.
Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλονικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, “τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς”.
Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του.
Εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν σε πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν ότι η αγορά της Ουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της Covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019. Έκτοτε ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Και βελτίωση των κανόνων υγιεινής
Ακόμη, οι παραπάνω παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους, αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.
Παράλληλα, ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.
Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων-ελεγκτών, ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.


Latest News

Φθορά της κυβέρνησης «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις – Δεν τραβάει «το φαινόμενο Κασσελάκης»
Διατηρεί σημαντικό προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, όμως ελάχιστοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο – Επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί για τον Κασσελάκη

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ: Πώς το ΤΑΙΠΕΔ πρόλαβε τα χειρότερα… Οι έλεγχοι με εναερίτες
Χωρίς επιθεώρηση από το 2004

«Λουκέτο» στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο

Μητσοτάκης στη EUMED9: Να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην ΕΕ
Η πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα έχει περιορίσει τις ροές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που άφησε αιχμές για την ΕΕ

Έτσι σώθηκαν οι ναύτες που έπεσαν στο λιμάνι του Πειραιά – Τι λένε οι Λιμενικοί που τους βρήκαν
Πώς περιγράφουν τις δραματικές στιγμές

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Συνεχίζουμε την ενεργητική αποτροπή, επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση»

Ελεύθερος ο Παντσέρι – Ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι
Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει το Βέλγιο, ούτε να έχει οποιαδήποτε επαφή με τους άλλους υπόπτους

«Το δρομολόγιο του πιλότου δείχνει μια πίεση» - Εμπειρογνώμονας αναλύει τα αίτια πτώσης του ελικοπτέρου
Δεν αποδεικνύεται μηχανική βλάβη

Η κοινωνική προσφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά
Σε μία σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης

Ομόφωνα ένοχος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και στο Εφετείο
Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο που απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου