Την αναστολή της πώλησης άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων σε όλο τον κόσμο ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμώντας ότι εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης νέων μολυσματικών ασθενειών.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλονικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, “τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς”.

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του.

Εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν σε πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν ότι η αγορά της Ουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της Covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019. Έκτοτε ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και βελτίωση των κανόνων υγιεινής

Ακόμη, οι παραπάνω παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους, αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Παράλληλα, ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων-ελεγκτών, ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Φθορά της κυβέρνησης «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις – Δεν τραβάει «το φαινόμενο Κασσελάκης»
Επικαιρότητα |

Φθορά της κυβέρνησης «δείχνουν» δύο νέες δημοσκοπήσεις – Δεν τραβάει «το φαινόμενο Κασσελάκης»

Διατηρεί σημαντικό προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, όμως ελάχιστοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο – Επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί για τον Κασσελάκη

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Συνεχίζουμε την ενεργητική αποτροπή, επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Συνεχίζουμε την ενεργητική αποτροπή, επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση»

Qatargate: Ελεύθερος ο Παντσέρι – Ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι
Επικαιρότητα |

Ελεύθερος ο Παντσέρι – Ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει το Βέλγιο, ούτε να έχει οποιαδήποτε επαφή με τους άλλους υπόπτους