Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών στα τυχερά διαδικτυακά παίγνια. Από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που είναι αρμόδια για τη χορήγηση των αδειών, εκτιμούν ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, η πρώτη άδεια θα έχει δοθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ηλεκτρονικό τζόγο στη χώρα μας.

Και αυτό γιατί θα σταματήσει να υπάρχει αυτό το ιδιότυπο μεταβατικό καθεστώς όπου ο κάθε πάροχος φορολογούνταν βάσει των οικονομικών στοιχείων που δήλωνε ο ίδιος. Η αγορά ήταν ρυθμισμένη, αλλά τώρα θα υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες και μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως στις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών.

Στην ΕΕΕΠ έχουν υποβληθεί περίπου 20 φάκελοι, εκ των οποίων 11 αφορούν υφιστάμενους παρόχους και 9 νέους «παίκτες». Από τις νέες αιτήσεις, όμως, κάποιες αφορούν νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τις εταιρείες που ήδη παρέχουν υπηρεσίες τυχερών διαδικτυακών παιχνιδιών.

Χωρίς διαγωνισμό

Υπενθυμίζεται ότι για την αδειοδότηση των τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου δεν θα γίνει διαγωνισμός. Οποιος παίκτης ζητήσει άδεια τη λαμβάνει εφόσον καταβάλλει το τίμημα και τηρεί τις συμβατικές απαιτήσεις που προβλέπονται στον κανονισμό. Προβλέπονται δύο τύποι αδειών, επταετούς διάρκειας.

Η μια αφορά τη διεξαγωγή διαδικτυακού στοιχήματος (αθλητικό και μη στοίχημα) και χορηγείται έναντι 3 εκατ. ευρώ και η δεύτερη τη διεξαγωγή άλλων διαδικτυακών παιγνίων, όπως ρουλέτα, μπλακ τζακ κ.λπ., και χορηγείται έναντι 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι 20 αιτήσεις αφορούν και τους δύο τύπους αδειών.

Στόχος είναι η αξιολόγηση των φακέλων να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου, ώστε αρχές Μαΐου να δοθούν οι πρώτες άδειες. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα δοθούν 13-14 άδειες, με το εξασφαλισμένο έσοδο για το Δημόσιο να ανέρχεται στα 65-70 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών θα είναι η Stoiximan, η Sportingbet, η Bet365, η Betshop, ο ΟΠΑΠ, η Novibet, η Interwetten, η Βetsson και η Fonbet. Θα ακολουθήσει και δεύτερη «φουρνιά» χορήγησης αδειών. Mεταξύ των εταιρειών που θα κάνουν αίτηση στον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι και ο ΟΤΕ.

Ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια ο νόμιμος διαδικτυακός τζόγος εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 τα κέρδη προ εισφορών (GGR) του κλάδου που προκύπτουν αν από τα πονταρίσματα αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών διαμορφώθηκαν στα 437 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 11% σε σχέση με το 2018, και ξεπέρασαν τα GGR των καζίνων, των λαχείων και του ιπποδρόμου, που αθροιστικά έφτασαν τα 430 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και το 2020, παρά την πανδημία, εκτιμάται ότι τα κέρδη προ εισφορών του κλάδου διαμορφώθηκαν στα 560 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 28% σε σχέση με το 2019. Για το 2021 οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες δεδομένου ότι το καλοκαίρι του 2021 θα διεξαχθούν – κορωνοϊού επιτρέποντος – δύο πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις