
Προ των πυλών σημαντικών αποφάσεων βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την ποιοτική αναβάθμιση των τραπεζικών κεφαλαίων, η οποία μαζί με την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια θα οδηγήσουν τον κλάδο σε κανονικότητα. Το πρόβλημα είναι απόρροια νομοθετικής παρέμβασης στο ξεκίνημα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας.
Ο λόγος γίνεται για τον αναβαλλόμενο φόρο και το εργαλείο που στήθηκε εκ του μηδενός για να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας μετά τις ζημιές από το PSI και την έκρηξη των επισφαλειών.
Ζημιές και κέρδη
Με την ενεργοποίησή του ένα μέρος των κεφαλαιακών απαιτήσεων καλύφθηκε από την υποχρέωση του Δημοσίου έναντι των τραπεζών να συμψηφίσει τις τότε ζημιές με μελλοντικά τους κέρδη.
Με τον τρόπο αυτόν δόθηκε η δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα για διάστημα 20 ετών να απαλλαγούν από φόρους, εάν φυσικά εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, όμως, αν το ετήσιο αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο νόμος προβλέπει έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, οδηγώντας σε μείωση του ποσοστού των ιδιωτών μετόχων.
Δύσκολη εξίσωση
Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη. Για να επωφεληθούν από τον νόμο οι τράπεζες και να αποφύγουν οι μέτοχοί τους απώλειες, πρέπει να εμφανίσουν στην εικοσαετία κέρδη της τάξης των 45-50 δισ. ευρώ!
Σήμερα, το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών (DTC/CET1) διαμορφώνεται κατά μέσο όρο κοντά στο 60%. Στόχος είναι ο περιορισμός του σε λίγα χρόνια από σήμερα τουλάχιστον κάτω από το 20%.
Την ανησυχία του για το θέμα εκφράζει με κάθε ευκαιρία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα, υπέβαλε πρόταση στην κυβέρνηση για μείωση των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη επίλυση του προβλήματος. Το νέο εργαλείο μελετάται, ωστόσο έχει δοθεί σαφής προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Οι εναλλακτικές
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται λύσεις για τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου ως ποσοστό επί των ιδίων κεφαλαίων, με ανεκτή δημοσιονομική επιβάρυνση. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί με πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να αναληφθούν και συνδυαστικά. Συγκεκριμένα:
1. Αυξήσεις κεφαλαίου. Μειώνουν το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια, ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί μέρος από αυτά για συναλλαγές μείωσης των κόκκινων δανείων, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται εκ νέου. Φυσικά, χωρίς την έκδοση νέων μετοχών ο δείκτης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος μετά την ανάληψη των ζημιών της εξυγίανσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν οι χρηματοδοτήσεις τρέχουν με ρυθμούς που οδηγούν σε υψηλή κερδοφορία, λειτουργούν συνδυαστικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση προς τη σωστή κατεύθυνση.
2. Δευτερογενής αγορά για DTC. Oι τράπεζες μεταβιβάζουν την απαίτησή τους έναντι του Δημοσίου σε κερδοφόρες επιχειρήσεις με κάποιο αντάλλαγμα, ώστε οι τελευταίες να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος. Αν προκριθεί αυτή η λύση, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν στις ετήσιες συναλλαγές, ώστε να μη χάσει σε μια χρονιά το Δημόσιο υπέρογκα ποσά από φόρους. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι επαρκή τα εποπτικά κεφάλαια κάθε τράπεζας μετά την πώληση του DTC. Αρα μιλάμε για μια λύση σταδιακής αλλά σχετικά γρήγορης, εντός λίγων ετών, μείωσης τόσο του ποσού όσο του ποσοστού του DTC.
3. Bad Bank. Η λύση που προτείνει η ΤτΕ αφορά τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και στη μεταφορά σε αυτή του συνόλου των κόκκινων δανείων. Με το ίδιο εργαλείο μειώνεται και ο αναβαλλόμενος φόρος. Για να έχει νόημα πάντως η πρόταση, θα πρέπει να απο-αναγνωριστούν επισφάλειες μεγάλης αξίας.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο