Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, μετά το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων της. Στόχος είναι όλα να έχουν τελειώσει αρχές Μαΐου, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια και ο δείκτης καθυστερήσεων να υποχωρήσει κάτω από το 10% στο επόμενο 12μηνο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μέθοδος άντλησης κεφαλαίων που υιοθετείται δεν είναι από αυτές που συναντάμε συχνά. Κι αυτό διότι η διοίκηση της Πειραιώς καλείται να δημιουργήσει μια ισορροπία που δεν θα αδικεί τους υφιστάμενους έλληνες μετόχους και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την άντληση νέων κεφαλαίων από ποιοτικούς διεθνείς επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί η έκδοση να διεξαχθεί με δύο παράλληλες διαδικασίες:

– Τη Διεθνή Προσφορά: Ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά.

– Την Ελληνική Προσφορά: Δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Ως προς την κατανομή των νέων μετοχών, θα υιοθετηθεί ένα προνομιακό σύστημα για τους εν Ελλάδι μετόχους. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να αποκτήσουν όσες μετοχές αναλογούν στο ποσοστό τους. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους θα παραμείνει ίδια, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Από την άλλη, το ποσοστό του ΤΧΣ, που θα συμμετάσχει στην εκτός Ελλάδος διαδικασία, θα πέσει σε κάθε περίπτωση κάτω από το 33%.

Το χρονοδιάγραμμα της νέας έκδοσης έχει ως εξής:

– Ξεκίνησε η διαδικασία του reverse split, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η έκδοση νέων μετοχών. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στις 14/4 θα σταματήσει προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών για την αντικατάστασή τους από νέες, μετά το reverse split. Δικαιούχοι θα είναι όσοι κατέχουν μετοχές της τράπεζας κατά την 15/4. Οι νέοι τίτλοι θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από τις 19/4 με τη νέα τους τιμή του 1 ευρώ.

– Μετά το reverse split, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, θα γίνει ο διαχωρισμός του μετοχολογίου σε Ελληνες και ξένους, που είναι απαραίτητος για να ξεκινήσουν οι δύο προσφορές.

– Θα εκδοθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και περί τα μέσα Απριλίου θα διεξαχθούν παρουσιάσεις σε επενδυτές (roadshows).

– Οι δύο προσφορές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα ανοίξουν για 2-3 ημέρες μετά τις 20/4. Η τυπική ολοκλήρωση της αύξησης αναμένεται αρχές Μαΐου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις