Για χρόνια οι αναλυτές θεωρούσαν ότι σε μεγάλο βαθμό η αγορά υπολογιστών θα έχει συνεχώς φθίνουσα πορεία. Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας ήταν αυτή που άλλαξε την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς, όπως και πολλών άλλων πραγμάτων στον πλανήτη.

Η διαφορά είναι ότι η αγορά των υπολογιστών επηρεάστηκε θετικά από την πανδημία, σε αντίθεση με πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η αγορά PC είναι από τις ελάχιστες που εμφανίζει υψηλά νούμερα στις παραδόσεις συσκευών αλλά και την ταχύτερη ανάπτυξη, κατά το α’ τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με σχεδόν δύο δεκαετίες στασιμότητες και περιορισμού των πωλήσεων.

Τόσο η Gartner όσο και η IDC δίνουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία. Η Gartner θεωρεί ότι οι παραδόσεις υπολογιστών είναι αυξημένες κατά 32% το α’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η IDC βλέπει ακόμα πιο θετικά την αγορά αφού υπολογίζει ότι οι παραδόσεις συσκευών είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 55%.

Η Gartner στην ανάλυσή της θεωρεί ότι πρόκειται για το τρίμηνο με την ταχύτερη ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί στην αγορά των PC από το 2020, ενώ η IDC σημειώνει ότι η αναμενόμενη μείωση από τρίμηνο σε τρίμηνο (από το δ’ του 2020 στο α’ του 2021) είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 2012.

Αξιοσημείωτο ότι η Gartner δεν υπολογίζει τα Chromebooks στις μετρήσεις της, παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα «φθηνά» laptops με λειτουργικό Chrome έχουν τριψήφια ανάπτυξη κατά το α’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Εάν αυτά τα στοιχεία προστεθούν στη συνολική αγορά υπολογιστών τότε η ετήσια ανάπτυξη, σύμφωνα με την Gartner, θα έφτανε το ποσοστό του 47%.

Από τη μία πλευρά η ανάπτυξη που βλέπουν οι μεγάλες εταιρείες ερευνών δεν είναι ακριβώς έκπληξη λόγω της μεγάλης ζήτησης για συστήματα υπολογιστών κάθε είδους που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τηλεργασίας. Από την άλλη πλευρά, δεδομένα όπως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών θα έπρεπε λογικά να επηρεάσει τις παραδόσεις συστημάτων.

Το γεγονός ότι η αγορά κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, παρά τις αντιξοότητες, είναι σίγουρα ένα στοιχείο για το οποίο οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να είναι αισιόδοξοι.

Οι αναλυτές των Gartner και IDC προβλέπουν ότι όλο το α’ εξάμηνο του έτους θα είναι καλό για την αγορά υπολογιστών. Ωστόσο, αβέβαιο προβλέπεται το β’ εξάμηνο του 2021 καθώς θα συνεχίσει να υφίσταται η έλλειψη σε επεξεργαστές και παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεαστεί από εδώ και πέρα η αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία