Η Intel θα διαθέσει τα εργοστάσιά της σε εταιρείες που σχεδιάζουν chips για χρήση από την αυτοκινητοβιομηχανία. Η σχετική ανακοίνωση ήρθε μετά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο του διευθύνοντος συμβούλου της Intel, Pat Gelsinger.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έλλειψη ημιαγωγών που έχει εμφανιστεί στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς για μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή chips που θα προορίζονται για χρήση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι ελλείψεις που εμφανίζονται στην αγορά.

Ο Pat Gelsinger στις δηλώσεις του διευκρίνισε ότι η Intel βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες που σχεδιάζουν τα εν λόγω chips για λογαριασμό των αυτοκινητοβιομηχανιών ώστε να βρεθεί ένας τρόπος αυτοί οι επεξεργαστές να παράγονται στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Στόχος είναι η παραγωγή των chips να ξεκινήσει εντός των επόμενων 6 έως 9 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intel αποτελεί μία από τις λίγες, πλέον, εταιρείες στον τομέα της παραγωγής ημιαγωγών που ασχολούνται τόσο με τον σχεδιασμό όσο και με την κατασκευή τους. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο μήνα η Intel είχε ξεκαθαρίσει ότι θα άνοιγε τα εργοστάσιά της σε άλλους σχεδιαστές σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων εργοστασίων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη ώστε να αντισταθμιστεί η κυριαρχία κατασκευαστών από την Ασία, όπως η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) από την Ταϊβάν και φυσικά η Samsung από την Κορέα.

Ο ίδιος ο Gelsinger ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο διαβεβαίωσε ότι η Intel θα διαθέσει τα υπάρχοντα εργοστάσιά της για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να υπάρξει ταχύτατη βελτίωση της κατάστασης. Οι ελλείψεις επεξεργαστών έχει πλήξει σοβαρά την παραγωγική δυνατότητα αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Ford και η General Motors.

«Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα προϊόντα που χρειάζεται η αγορά μπορούν να παραχθούν χωρίς να απαιτείται το χτίσιμο ενός νέου εργοστασίου –σε τρία ή τέσσερα χρόνια- αλλά αντίθετα μπορεί να στηθεί μία νέα γραμμή παραγωγής εντός έξι μηνών κάνοντας χρήση ήδη υπαρχουσών διαδικασιών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με ορισμένους κύριους προμηθευτές μας», συμπλήρωσε ο Gelsinger χαρακτηριστικά.

Αν και δεν κατονόμασε τους εν λόγω κύριους προμηθευτές ωστόσο, το Reuters θεωρεί πολύ πιθανό οι νέες γραμμές παραγωγής να στηθούν σε εργοστάσια της Intel σε Όρεγκον, Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Ισραήλ και Ιρλανδία.

Ρίζα του κακού η πανδημία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς υπολογιστών και αυτοκινήτων έχει την ίδια ρίζα: την εμφάνιση της πανδημίας. Καταρχήν, η πανδημία δημιούργησε μια τεράστια ανάγκη για συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που θα διοχετευόταν διαφορετικά προς την αγορά των υπολογιστών. Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη ζήτηση για κάρτες γραφικών υψηλών επιδόσεων στο πλαίσιο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Οι ελλείψεις ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι σαφώς πιο σοβαρή και δημιουργήθηκε όταν οι ίδιοι οι κατασκευαστές περιόρισαν δραστικά τις παραγγελίες για chips στις αρχές της πανδημίας. Τότε η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα μειώνονταν δραματικά, αν και η πορεία των πραγμάτων έδειξε ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο: οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν.

Όταν οι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων μείωσαν τις παραγγελίες ημιαγωγών, οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων εξαρτημάτων πούλησαν την παραγωγική τους ικανότητα σε εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών, οι οποίες λόγω της πανδημίας είχαν αυξημένες ανάγκες.

Ο παράγοντας εθνική ασφάλεια

Η Intel είναι ουσιαστικά ο μόνος κατασκευαστής chips που διατηρεί εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και που θα μπορούσε να αναλάβει την ανάληψη δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής εντός έξι μηνών. Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρεία έχει διατυπώσει την διάθεση να «ανοίξει» τις παραγωγικές της δυνατότητές σε άλλες εταιρείες όπως η Nvidia και η Apple, που θεωρούνται ανταγωνιστικές προς αυτή. Μάλιστα, η Nvidia έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για servers, τομέας όπου κυριαρχεί η Intel, ενώ η Apple πριν λίγους μήνες παρουσίασε νέα σειρά επεξεργαστών για τους φορητούς της υπολογιστές.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σαφής η θέση των τελευταίων δύο αμερικανικών κυβερνήσεων για τους κινδύνους που κρύβει για την εθνική ασφάλεια της χώρας η δυνατότητα χωρών όπως η Κίνα να διαθέτουν το μονοπώλιο στον τομέα των ημιαγωγών, είτε σαν ένα μέσο εμπορικού εκβιασμού είτε σαν ένα μέσο κλοπής εμπορικών μυστικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα