Με ευρεία συμμετοχή των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων διαμορφώνεται η νέα Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας στο πλαίσιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιφερειακό επίπεδο. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό τον κύκλο διαβούλευσης είχαν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι δικαιούχοι επιδοτήσεων, οι οποίοι και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.
Η διαβούλευση τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 αποτελεί μια άκρως σημαντική ευκαιρία για ένα ευρύ δημόσιο διάλογο. Αυτή την ευκαιρία αξιοποιεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε «να αφουγκραστούμε, να διαγνώσουμε, να συζητήσουμε, να αναδείξουμε όλα εκείνα τα ζητήματα, τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ελληνικής Γεωργίας, να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες προτάσεις και να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις στο πλαίσιο σχεδιασμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη νέα προγραμματική περίοδο».
Επιδίωξη είναι η ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων στη συνδιαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα και την ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας και των δυσχερειών που προκαλούν.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΥπΑΑΤ «συνεχίζουμε το πλάνο που έχει καταρτιστεί για την ανάπτυξη της “εταιρικής σχέσης” και τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση της νέας ΚΑΠ, καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ έως και την υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Στο πλαίσιο αυτό, το 1ο τρίμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
●Την εβδομάδα 12-15 Ιανουαρίου 2021, διοργανώθηκαν 4 Ομάδες Εστίασης (Focus Groups) σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή επιλεγμένων Φορέων, καθώς και ενημέρωση των Ομάδων Τοπικής Δράσης του LEADER, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το «Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις Αγροτικές Περιοχές με Ορίζοντα το 2040».
●Τον Φεβρουάριο 2021, διεξήχθη τηλεφωνική, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, πανελλαδική έρευνα – διαβούλευση σε δείγμα 1.400 αγροτών – κτηνοτρόφων και δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, στη βάση αναλυτικού ερωτηματολογίου σχετικά με τις αλλαγές και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.
●Την εβδομάδα 1 – 5 Μαρτίου 2021 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η SWOT ανάλυση με τη σχετική καταγραφή των αναγκών για τον Αγροτικό Χώρο που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο προετοιμασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ με στόχο την αξιολόγηση και ιεράρχηση τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες, γενικές και εξειδικευμένες τηλε-συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του αγροτικού κόσμου.
●Την εβδομάδα 22-26 Μαρτίου 2021 το Υπουργείο μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) συμμετείχε σε διαδικτυακό περίπτερο στην Εβδομάδα Αγροτικού Οράματος που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο περίπτερο αναρτήθηκε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Ομάδων Εστίασης του ΕΑΔ αλλά και των άλλων φορέων που διοργάνωσαν διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο για το Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές. Επίσης αναρτήθηκαν σχετικά βίντεο καθώς και σχετικά ενημερωτικά έντυπα.
● Στις 8 Απριλίου διοργανώθηκε τηλε-σύσκεψη ενημέρωσης των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με παρουσίαση της προόδου κατάρτισης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.
Η ευρεία διαβούλευση θα συνεχιστεί και σε όλα τα επόμενα στάδια προγραμματισμού στη βάση των οροσήμων που έχουν τεθεί από τον χρονοπρογραμματισμό μας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της ΕΕ, ορόσημα που περιλαμβάνουν στο επόμενο διάστημα τη διαμόρφωση της στρατηγικής και την εξειδίκευση των παρεμβάσεων ανά Ειδικό Στόχο της νέας ΚΑΠ.
«Με τον συγκεκριμένο προγραμματισμό και την συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων φορέων προσδοκούμε να συνδιαμορφώσουμε την κατάλληλη στρατηγική με στόχο την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών εκείνων που απαιτούνται για τον σταδιακό αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την αναδόμησή του σε νέες βάσεις, περισσότερο βιώσιμες και ανταγωνιστικές», τονίζεται.
Latest News
Ποιες μεταρρυθμίσεις προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ
Σε πρώτο πλάνο και η λειψυδρία - Παρέμβαση του Κώστα Τσιάρα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και αλιείας
Πώς θα κινηθεί η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – Η πορεία των εξαγωγών
Εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν για τις επιτραπέζιες ελιές από την ΠΕΜΕΤΕ
Πού θα κλειδώσουν οι τιμές στο γάλα - Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων [πίνακες]
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024
Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών από τον ΕΛΓΑ στις χαλαζόπληκτες περιοχές
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες
Εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ - Σε κίνδυνο οι αγροτικές επιδοτήσεις
Ακόμα δεν έχουν υποβληθεί περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024, επιτείνοντας την αγωνία στους αγρότες για το μέλλον των πληρωμών
Χωρίς μέτρα για την κτηνοτροφία και το κόστος παραγωγής οι εξαγγελίες Μητσοτάκη
Τι λένε αγρότες και κτηνοτρόφοι στον ΟΤ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ
Πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε θερμοκήπια – Οι ενδιαφερόμενοι
Πώς μπορεί να αλλάξει πίστα ελληνική γεωργία - Ποιοι γνωστοί επιχειρηματίες ποντάρουν στα θερμοκήπια
Η νανοτεχνολογία φέρνει το αύριο στον πρωτογενή τομέα - Τι είπε ο Τσιάρας
Επίσκεψη ΥπΑΑΤ με τον Γερμανό ομόλογό του στο Ελληνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας και στις εγκαταστάσεις του ΟΕΤ στη Θεσσαλονίκη
Τι αλλάζει σε καλλιέργειες, αγροτικό πετρέλαιο και «κόκκινα» δάνεια
Οι 4 παρεμβάσεις που θα ωφελήσουν τους αγρότες - Τι ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Τέλος εποχής για το... προσούτο - Η πανώλη απειλεί τη βιομηχανία των 8,2 δισ.
Οι αγρότες στην Ιταλία φοβούνται για τα προς το ζην καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να ανακόψει τη χειρότερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών