Η ολομέτωπη επίθεση των κινεζικών αρχών στον Τζακ Μα συνεχίζεται, καθώς το Πεκίνο θεωρεί ότι ο μεγιστάνας έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή και πρέπει να περιοριστεί.

Το πανεπιστήμιο της ελίτ που έχει δημιουργήσει ο Τζακ Μα, το Hupan University, το επονομαζόμενο Χάρβαρντ της Κίνας, υποχρεώθηκε να σταματήσει τις νέες εγγραφές φοιτητών και τα μαθήματα, όπως ανέφεραν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Την ίδια στιγμή οι κινεζικές αρχές επέβαλαν στον διαδικτυακό όμιλο Alibaba πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισ. δολ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα. Η Alibaba έχει ως συνιδρυτή τον Τζακ Μα ο οποίος έχει μπει στο μικροσκόπιο της κινεζικής κυβέρνησης από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ολα φαινομενικά ξεκίνησαν από τότε που κατηγόρησε τους εποπτικούς φορείς της χώρας για τη στάση τους απέναντι στην επέκταση του χρηματοοικονομικού σκέλους της Alibaba, του Ant Group, στους τομείς των δανείων, της διαχείρισης πλούτου και της ασφάλισης.

Το Hupan University είναι γνωστό για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που προσφέρει σε στελέχη επιχειρήσεων. Λέγεται μάλιστα ότι είναι τόσο δύσκολο να μπει κανείς σε αυτό, όσο και το αμερικανικό Χάρβαρντ. Τώρα το πανεπιστήμιο αναγκάζεται να σταματήσει τα μαθήματα για τους πρωτοετείς τα οποία κανονικά θα άρχιζαν στα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν είναι γνωστό το πότε θα μπορέσουν ξανά να εγγραφούν σε αυτό νέοι φοιτητές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το πανεπιστήμιο της ελίτ που δημιούργησε ο Τζακ Μα, το Hupan University, το επονομαζόμενο Χάρβαρντ της Κίνας μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης της Κίνας.

Η κίνηση αυτή κατά του πανεπιστημίου αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Κίνας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί να επεκτείνει και σε άλλους τομείς την επιβολή περιορισμών στον Τζακ Μα. Πλέον δεν πρόκειται μόνο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αλλά και για τις εκπαιδευτικές, καθώς η Κίνα θέλει να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο την επιρροή του. Οι πηγές των «ΦΤ» αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει πως το Hupan θα μπορούσε να οργανώσει τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Κίνας ώστε να εργαστούν για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου, που θα ορίζεται από τον Τζακ Μα και όχι από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που διατηρεί την ηγεσία στη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτραπεί, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Το Hupan δημιουργήθηκε από πετυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της βιομηχανίας και της τεχνολογίας υπό τον Τζακ Μα. Αρχισε να λειτουργεί στη γενέτειρα του Τζακ Μα, Χανγκζού, το 2015 με στόχο να διδάσκεται εκεί διοίκηση επιχειρήσεων. Θεωρείτο πολύ δύσκολο να γίνει κανείς εκεί δεκτός, αφού θα έπρεπε πρώτα να έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον κλάδο όπου δραστηριοποιείται. Σύντομα έγινε ένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας με το μεγαλύτερο πρεστίζ και μάλιστα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να διδάσκονται μαθήματα από τον ίδιο τον Μα. Ο ίδιος είχε επικεντρώσει εκεί τα ενδιαφέροντά του μετά την επίσημη αποχώρησή του από την Alibaba το 2019.

Κανείς δεν έχει δει δημόσια τον Τζακ Μα από τον Οκτώβριο όταν άρχισε να ξετυλίσσεται το κουβάρι, με μια εξαίρεση τον Ιανουάριο όταν ο ίδιος εμφανίστηκε σε διαδικτυακό βίντεο. Ηδη η Κίνα έχει βάλει φρένο στην αρχική δημόσια εγγραφή της Ant Group που θα ήταν η μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο φτάνοντας τα 37 δισ. δολάρια. Αυτό έγινε την τελευταία στιγμή τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι εποπτικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου του Τζακ Μα, η Alibaba, είχε παραβιάσει την κείμενη νομοθεσία περί μονοπωλίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή