Ανοιχτό είναι το παράθυρο για μείωση της προκαταβολής φόρου φέτος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είδαν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται λόγω του μακροχρόνιου lockdown.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Το ποσοστό της μείωσης θα λειτουργεί πιο «στοχευμένα» και θα αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019.

Tι εξετάζεται

Αυτό που εξετάζεται είναι το «κούρεμα» της προκαταβολής να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.

Η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, από 3,34 δισ. ευρώ το 2019 -δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης της προκαταβολής φόρου θα είναι φέτος αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς η πανδημίας και τα lockdown έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εφαρμόστηκε κατά την τρέχουσα χρονιά, ήτοι θα επαναληφθούν οι κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Mε την απόφαση που εφαρμόστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μειώθηκε η προκαταβολή για τους υπόχρεους που είδαν πτώση στον τζίρο τους μεγαλύτερη από 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ενώ μηδενίστηκε για τις τουριστικές, εποχικές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 30% έως 70% και φτάνει ακόμα και στον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%.

Ειδικότερα:

– Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5% και 15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

– Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

– Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.

– Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Για τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου-Μαΐου που έχουν υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβλήθηκε μέχρι τις 31.7.2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax