
Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα πρόσφατα φαινόμενα παγετού σε περιοχές των τριών Περιφερειών.
Μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων των τριών Περιφερειών ο παγετός έπληξε μια σειρά από ευαίσθητες καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής. Αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια, καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί και ακτινίδια, που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
Τα αιτήματα των τριών Περιφερειαρχών είναι βασισμένα σε τρεις άξονες (αγρότες, επιχειρήσεις – συνεταιρισμούς- μεταποίηση, εργαζόμενοι), για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σημαντικών επιπτώσεων του παγετού.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, μεγάλο μέρος των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επλήγησαν από φαινόμενα παγετού, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.
Ο παγετός έπληξε μάλιστα έως και 5 φορές από το Φεβρουάριο μέχρι τις 10 Απριλίου μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων των τριών Περιφερειών και ειδικά μια σειρά από ευαίσθητες καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.
Αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια, καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί και ακτινίδια, που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
Οι ζημιές αυτές πλήττουν επιπλέον, εκτός από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τις κονσερβοποιίες, τον κλάδο των συσκευασιών, εξαγωγών και μεταφορών, καθώς και χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.
Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων, που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
Οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη, τόσο των πληγέντων καλλιεργητών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών. Στήριξη που είναι επείγουσα και ζωτικής σημασίας, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι τρεις Περιφερειάρχες προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης σε τρεις άξονες και αιτούμαστε τα εξής:
1. Πρωτογενής τομέας – Αγρότες, καλλιεργητές
-Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.
-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.
-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.
-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.
-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.
-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
2. Επιχειρήσεις – Εξαγωγές – Συνεταιρισμοί – Τυποποίηση και Συσκευασία – Μεταποίηση
-Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη χρονιά για τα προϊόντα που φέτος έχουν καταστραφεί από τον παγετό και η έλλειψή τους επηρεάζει τον φετινό κύκλο εργασιών.
-Τραπεζικές διευθετήσεις – ρυθμίσεις.
-Επιχορήγηση επιτοκίου.
-Διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω κινήτρων.
3. Εργαζόμενοι – Υπάλληλοι
-Διατήρηση του συνόλου του μόνιμου προσωπικού στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή και του Υπουργείου Εργασίας.
-Οικονομική στήριξη του εποχιακά εργαζόμενου προσωπικού στις ανωτέρω επιχειρήσεις, αλλά και στις καλλιέργειες.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης. Η στήριξη της Πολιτείας οφείλει ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον παραγωγικό ιστό να είναι έμπρακτη και άμεση. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν αιτήματα και των πληγέντων».


Latest News

«Ακριβό μου»... ελαιόλαδο - Στόχος ληστών κλούβες ελιών
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιουργοί - Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου

Τον Οκτώβριο οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία - Στήριξη και στους αλιείς
«Αμεσα θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις, οι προκαταβολές δηλαδή, μέσα στον Οκτώβριο», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης

Αυγενάκης: Με νέα στρατηγική κατά της κλιματικής αλλαγής
Ως πρώτο βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θεωρεί την ενίσχυση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα, πιο άμεσο και πιο ευέλικτο

Πρόσθετα κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι με την αγροτική παραγωγή, ζήτησε ο Αυγενάκης από το ΕΛΚ
Οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα

Αυγενάκης: Η στήριξη της ΕΕ στους αγρότες της Θεσσαλίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Η συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski

Δύο πυλώνες βοήθειας για τη γεωργία - Πώς θα λάβουν στήριξη Ελλάδα και Σλοβενία
Η ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για την στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες

Είδος πολυτελείας το... ελαιόλαδο - Στόχος ληστών χιλιάδες τόνοι
Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συνεχίζουν να μειώνουν τις προμήθειες

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε έμπρακτη βοήθεια από την ΕΕ
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από την ΕΕ να γίνει πιο ευέλικτη, πιο προσαρμοστική και πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών

Αυγενάκης για Θεσσαλία: Η Ευρώπη πρέπει να δείξει άμεσα ανακλαστικά
Άμεσα αντανακλαστικά και έμπρακτη αλληλεγγύη ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Λευτέρης Αυγενάκης - Παρουσίασε φωτογραφικό υλικό

Τι ζητά ο Αυγενάκης από την ΕΕ - Πρόσκληση στους «27» να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές
Υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό το οποίο προβλέπεται στο γεωργικό αποθεματικό.