
Σε αυστηρότερους ελέγχους από μεικτά κλιμάκια και υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, στα πρότυπα αυτών που έγιναν το 2020, προχωρούν και φέτος, εν όψει του Πάσχα, τα συναρμόδια Υπουργεία για την προστασία του καταναλωτή αλλά και της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές με αιχμή τις «ελληνοποιήσεις».
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη, ύστερα από εντολή του ΥΠΑΑΤ, κ. Σπήλιου Λιβανού, μετά από πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή και τη συμμετοχή των Υφυπουργών Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριου Οικονόμου και των Γενικών Γραμματέων Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη και Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι έλεγχοι να διαρκέσουν από την Δευτέρα 19 Απριλίου έως και την ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς (Τρίτη 4 Μαΐου) και να δομηθούν κατά πολύ ενισχυμένοι στο πρότυπο του Σχεδίου Δράσης του 2020, που χαρακτηρίστηκαν οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι των τελευταίων ετών, με τις εξής αλλαγές:
– Αιχμή του δόρατος η πύλη εισόδου του Προμαχώνα, που ενισχύεται με την παρουσία κτηνιάτρου 24ωρης βάσης, άμεση διασύνδεση των τελωνείων με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας για διασταυρωτικούς ελέγχους των φορτίων στον τόπο προορισμού,
– Μόνιμα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και στο τελωνείο Αττικής για τον συνδυασμό των ελέγχων στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, την Βαρβάκειο, την Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης κ.α.
Έλεγχοι από τα σύνορα έως τον τελικό παραλήπτη
Με βάση την απόφαση, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Σούπερ Μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).
Στα μεικτά κλιμάκια θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
Καταγραφή αποθεμάτων αυγών και αμνοεριφίων
Με δεδομένη την απόδοση της καταγραφής αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών πέρυσι, στον έλεγχο της διαδρομής των επίμαχων ειδών, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας και φέτος και εντός των επόμενων 24ώρων πρόκειται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα με αυτήν θα προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια υποχρεούνται να υποβάλουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr)
– την ποσότητα των αποθεμάτων (σε κιλά και τεμάχια για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και σε τεμάχια για τα αυγά),
– την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
– τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.
Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων (από 1.000 έως 100.000 Ευρώ) και κατάσχεσης των προϊόντων.
«Νέα «κανονικότητα» οι αυστηροί έλεγχοι
Σε δήλωσή της μετά τη σύσκεψη η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε:
«Είχα δηλώσει το περυσινό Πάσχα, ότι το σύστημα ολιστικών ελέγχων πρόκειται να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού. Όντως, κατά κοινή παραδοχή, οι έλεγχοι ήταν οι αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι των τελευταίων ετών. Με την ίδια «συνταγή», επί το αυστηρότερο μάλιστα, πρόκειται να κινηθούμε και φέτος, όταν ο πήχης των προσδοκιών, εκ των πραγμάτων, τίθεται υψηλότερα.
Το γεγονός μάλιστα ότι φέτος έγιναν αυξημένες εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων λόγω του Καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε χρονικά, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ακόμη πιο προσεκτικές στους ελέγχους.
Έχοντας στη διάθεσή μας ως πολύτιμο «εργαλείο» την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά των ελληνοποιήσεων, θέλω να διαβεβαιώσω τους κτηνοτρόφους ότι η ελληνική παραγωγή θα προστατευτεί και τους καταναλωτές ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς απολαμβάνοντας και φέτος ελληνικό ποιοτικό αρνί, κατσίκι και αυγά στο Πασχαλινό τραπέζι».


Latest News

Έρχονται ενισχύσεις ύψους 80 εκατ. ευτώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές
Στα απρόβλεπτα γεγονότα περιλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προσομοιάζουν με φυσική καταστροφή

Δυναμικός κλάδος της οικονομίας οι ιχθυοκαλλιέργειες
Ποια είναι η νέα πραγματικότητα για την ιχθυοκαλλιέργεια

Σε αφανισμό οδηγείται η κτηνοτροφία – Μείωση κοπαδιών και εγκατάλειψη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει το ακτινίδιο – Καμπανάκι για τα ατυποποίητα
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 24.11.2023

Οι προκλήσεις της εποχής για την ελληνική ελαιοκομία
Οι συμβολισμοί του ιερού δέντρου της ελιάς και όσων το φροντίζουν

Πανελλαδική κινητοποίηση ελαιοπαραγωγών στις Περιφέρειες
Ζητούν αποζημίωση 200 ευρώ ανά στρέμμα λόγω ακαρπίας της ελιάς

Έτος σταθμός το 2024 για την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα
Τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες αγροτικές εξαγωγές της Ελλάδας, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ

Πριμοδότηση για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ζητούν οι αμπελουργοί
«Όχι» προς το παρόν στα αιτήματα για επιδότηση εκρίζωσης, λέει η ΚΕΟΣΟΕ

Εφαρμογή αποτελεσμάτων monitoring – Πώς θα λειτουργήσει
Πώς θα γίνονται οι διορθωτικές αλλαγές στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Παράταση στα επενδυτικά προγράμματα των οινοποιητικών επιχειρήσεων
Πού αποσκοπούν οι παρεμβάσεις για τα επενδυτικά προγράμματα – Οι δικαιούχοι