Να μην υποχρεούνται οι ξενοδόχοι στη διατήρηση του αριθμού εργαζομένων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να αιτηθούν υπαγωγής στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότησης Τόκων, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Τουρισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Τόσο στο μέτρο της ενίσχυσης με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όσο και στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότησης Τόκων, προβλέπεται η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή (βλ. ενδεικτικά ΚΥΑ ΓΔΟΥ 232 – ΦΕΚ Β  804) υπάρχει ρητή πρόβλεψη-εξαίρεση  πως “Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση…, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις”, αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στα υπόλοιπα προγράμματα.

Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως τα ξενοδοχεία, τα οποία επί ένα σχεδόν έτος λόγω των μέτρων και περιορισμών που έχουν επιβληθεί παραμένουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τυπικά ή ουσιαστικά κλειστά, δεν είναι και λογικώς δυνατόν να υποχρεώνονται να αναπληρώσουν εργαζομένους, οι οποίοι για τον οποιονδήποτε λόγο αποχωρούν από τη θέση εργασία τους.

Είναι παράλογο να αξιώνεται να προσλάβουν έναν εργαζόμενο ο οποίος, μιας και δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, δεν θα εργάζεται, μόνο και μόνο για να πληρώνεται είτε από την επιχείρηση ή από το κράτος (αν υπάρξει μετά από κάποιο χρονικό σημείο δυνατότητα να τεθεί αυτός σε αναστολή).

Ήδη τράπεζες έχουν στείλει επιστολές σε ξενοδοχεία, ζητώντας τόκους κ.λπ. λόγω της πρόβλεψης της παραπάνω αντικειμενικά αδύνατης προς εκπλήρωση υποχρέωσης.

Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός πως εξαρχής υπήρχε η συγκεκριμένη δέσμευση, αλλά σε μια δεύτερη χρονιά Covid-19, όπως αυτή που διανύουμε, με τα ξενοδοχεία κλειστά και με μηδενικούς τζίρους, προφανώς και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρακαλούμε το συγκεκριμένο ζήτημα να εξετασθεί από τα αρμόδια όργανα (ΕΤΕΑΝ κ.λπ.)  προκειμένου να βελτιωθούν οι σχετικές ρυθμίσεις, στη κατεύθυνση όσων προβλέφθηκαν παραπάνω  στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Κεντρική Μακεδονία: Εξαγωγές άνω των 5 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας
Επιχειρήσεις |

«Εξαγωγές άνω των 5 εκατ. ευρώ στον κλάδο ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας με στήριξη της ΠΚΜ»

Συμφωνίες εξαγωγών ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ, απέδωσε φέτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, με στήριξη της ΠΚΜ