Έργα υποδομών που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ βάζουν τη Θεσσαλονίκη στις ράγες της ανάπτυξης, προκειμένου να εξελιχθεί σε κέντρο αναφοράς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης, σε συνδυασμό με οδικά και σιδηροδρομικά, έργα που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναβαθμίζουν τον οικονομικό, εμπορικό και γεωπολιτικό ρόλο της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Prodexpo North 2021» για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε σε έργα που, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, θα αλλάξουν το αναπτυξιακό τοπίο για τη Βόρεια Ελλάδα.

Εμβληματικό είναι το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες (νότια χάραξη), ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Ένα μεγάλο έργο, που θα δώσει ώθηση στη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, δημιουργώντας το έδαφος για την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο logisticsγια τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι δύο «πύλες» της πόλης, το αεροδρόμιο που αναβαθμίστηκε από τη FraportGreece, μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, και το λιμάνι.

Το επενδυτικό πλάνο της ΟΛΘ ΑΕ στοχεύει στην ισχυροποίηση της θέσης του λιμανιού στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το έργο της επέκτασης του 6ουπροβλήτα, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει την χωρητικότητα των πλοίων που μπορούν να φιλοξενούνται στο λιμάνι. Θα κάνει δυνατή τη φιλοξενία containerships, χωρητικότητας έως 24.000 TEUs. Η έναρξη των εργασιών για την επέκταση αναμένεται στα τέλη του 2021 με αρχές 2022 και θα ολοκληρωθεί 36 μήνες αργότερα.

Για την καλύτερη συνδεσιμότητα του λιμανιού, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ουπροβλήτα με τους άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία, προϋπολογισμού 74,1 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 30 μήνες. Η σιδηροδρομική σύνδεση του ΟΛΘ με το υφιστάμενο δίκτυο, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στα έργα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στόχος του υφιστάμενου προγραμματισμού είναι οι διαδικασίες να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες εντός του καλοκαιριού, προκειμένου τα έργα να συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2023.

Παράλληλα, τρέχουν πρότζεκτ που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα της πόλης. Προχωρούν τα έργα της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Επίσης, στον προγραμματισμό του ΥΠΟΜΕ περιλαμβάνεται η υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του φορέα λειτουργίας, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη νέα ανατολική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού αναμένεται τον Ιούνιο, ενώ ο ανάδοχος θα αναδειχθεί ως το τέλος του 2021.

Στο πλάνο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περιλαμβάνονται τρία ακόμη οδικά έργα. Οι κάθετοι οδικοί άξονες της Εγνατίας Οδού, δηλαδή το «ορφανό» χιλιόμετρο από τα Νέα Μουδανιά ως τη γέφυρα της Ποτίδαιας, προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ και το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα, προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ. Επίσης, η οδική σύνδεση με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την ανέγερσή του. Ο οδικός άξονας σχεδιάζεται να είναι έτοιμος με την έναρξη λειτουργίας και του νοσοκομείου στις αρχές του 2025.

Τα κτηριακά έργα που θα γίνουν στην πόλη έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν 16 σύγχρονες σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού περί τα 150 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ που αναμένεται να παραδοθούν στο σύνολό τους το 2023 και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει συνολικά 12 Δικαστικά Μέγαρα σε τρία clusters Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Τέλος, στο πλάνο περιλαμβάνονται και δύο έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, τα αντιπλημμηρικά στην περιοχή της Λαχαναγοράς και η αποχέτευση ομβρίων υδάτων Δήμου Καλαμαριάς, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Και τα δύο αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές