Η ενεργοποίηση από το β’ εξάμηνο εφέτος των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα θα επιτρέψει σύμφωνα με την Deutsche Bank στην ελληνική οικονομία, να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,1% το 2022, από μόλις όμως 2% το 2021.

Συνολικά η γερμανική τράπεζα εξετάζοντας τις επιπτώσεις του Ταμείου Ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει πως  για να κλείσει το επενδυτικό κενό ύψους 1,7 τρισ. ευρώ στην ζώνη του ευρώ  θα πρέπει οι πόροι του Ταμείου  να πυροδοτήσουν σημαντικές (ιδιωτικές και δημόσιες) επενδύσεις.

Deutsche Bank για μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές

Το πραγματικό ερώτημα για την Ευρώπη είναι εάν το Next Generation EU  θα μπορέσει να δώσει μία πραγματική ώθηση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, κάτι που εξαρτάται  και από τη διάθεση μετασχηματισμού που έχουν οι χώρες της Ε.Ε.

Τέτοια προγράμματα δημόσιων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται μέσω έκδοσης χρέους έχει αποδειχθεί από μελέτη του ΔΝΤ πως οδηγούν σε βάθος 5ετίας σε αύξηση  του ΑΕΠ κατά 1,5 φορά και δαπανών  κατά 3 φορές. 

Μία μακροπρόθεσμη πάντως ώθηση στην οικονομίας της ευρωζώνης πέρα από του πόρους του Ταμείου απαιτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου και αποσαφήνιση του πλαισίου γύρω από την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. 

Συνολικά πάντως, για την ελληνική οικονομία η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων αλλά και αξιωματούχων με γνώση των διαδικασιών είναι πως αν τα πράγματα ακολουθήσουν την αναμενόμενη φυσιολογική εξέλιξη, δηλαδή ο πληθυσμός στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί κατά μέσω όρο 50% ως το τέλος του Ιουνίου, όπως εκτιμά η Κομισιόν, τότε η ανάκαμψη του τουρισμού και της οικονομίας στο β’ εξάμηνο θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα (50% των επιπέδων του 2019), με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του 2021 να κυμανθεί στο 3,5%-5%.

Morgan Stanley

Να σημειωθεί πως η  Morgan Stanley, εκτίμησε πως με βάση σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, ο στόχος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμβολιάσει το 70% του συνολικού πληθυσμού μπορεί να δείχνει φιλόδοξος, εντούτοις αν εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ή 57% του συνολικού πληθυσμού, τότε αυτό με βάση και την εμπειρία του Ισραήλ, κάτι που με τη βοήθεια και του πιστοποιητικού Covid να διασώσει το καλοκαίρι στηρίζοντας την τουριστική βιομηχανία.

Επίσης υπάρχει η αίσθηση,  τόσο σε ένα μέρος της αγοράς όσο και σε αξιωματούχους, ότι η ελληνική οικονομία το 2022 – απόρροια και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των 30 δισ. πρόσθετων καταθέσεων, ένα μέρος των οποίων θα μπει στην κατανάλωση – θα εκτιναχθεί σε ρυθμούς πρωτόγνωρους. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News