H  διάθεση για ρίσκο μεγαλώνει μαζί με το πλήθος των στοιχείων που ειδοποιούν για την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης στις χώρες που ο έλεγχος της πανδημίας επιτρέπει το άνοιγμα των οικονομιών τους.

Παράλληλα τα εταιρικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών, συμβάλλουν θετικά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ μειώνονται γιατί οι πληθωριστικές πιέσεις δεν τρομάζουν όπως στο τέλος Μαρτίου.

Τα οικονομικά δεδομένα και οι προσδοκίες των εταιριών στην Κεντρική Ευρώπη, μετά τη διαπίστωση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στις δυο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ωθούν τις αποτιμήσει ψηλότερα, στο τέλος της εβδομάδας με την εκπνοή των σειρών Απριλίου στα παράγωγα.

Ο Stoxx 600 στις 10:30 κέρδιζε +0,23%, ενώ την Πέμπτη κέρδισε +0,45%, ευρισκόμενος στις 439,65 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν στο +0,41% ευρισκόμενος στις 7016,61 μονάδες ενώ την Πέμπτη κέρδισε +0,63%.

Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη είχε άνοδο +0,31% ευρισκόμενος στις 15.301,52 μονάδες ενώ την Πέμπτη κέρδισε +0,30%

Ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη +0,20% ήταν στις 6246,47 μονάδες ενώ την Πέμπτη κέρδισε +0,30%.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κέρδιζε +0,26%  και  στο Μιλάνο ο ΜΙΒ είχε την ανάλογη μεταβολή  +0,14% .

Παραμένουν θετικές οι επιρροές

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσαν η Bank of America και η Citigroup. Καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε και η UnitedHealth.  Από τα μακροοικονομικά, θετικά εξέλαβαν οι επενδυτές την πτώση του πλήθους των νέων αξιώσεων για παροχές ανεργίας που μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Παρά τα ισχυρά δεδομένα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν, εν μέρει λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος από διαχειριστές της Ιαπωνίας, καθώς ξεκίνησαν το νέο οικονομικό έτος αυτό το μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,90% στις 34.035,99 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,11% στις 4.170,42 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,31% στις 14.038,76 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε την Πέμπτη στο 1,529%, το χαμηλότερο επίπεδο σε πέντε εβδομάδες, και τελευταία διαμορφώθηκε στο 1,566%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό των 14 μηνών στο 1,777% που σημειώθηκε στα τέλη Μαρτίου.  Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν η αξία του χρεογράφου ανεβαίνει και αντιστρόφως αύξηση των αποδόσεων έρχεται όταν πιέζονται τα ομόλογα από ρευστοποιήσεις.

Οι επενδυτές ώθησαν τον Eurostoxx 600 σε νέα υψηλά βίου μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και τις θετικές εντυπώσεις από δημοσιεύσεις  εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη.

Τις αγορές θα επηρεάσουν σήμερα:

Η Γερμανική κατασκευάστρια αυτοκινήτων και φορτηγών Daimler πέτυχε μια καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου λόγω των υψηλότερων τιμών των οχημάτων και της έντονης ζήτησης στην Κίνα. Η Daimler, η οποία παρουσίασε μια ηλεκτρική έκδοση του εμβληματικού της sedan Mercedes-Benz S-Class, δήλωσε ότι τα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη του ομίλου προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ (6 δισεκατομμύρια δολάρια) από 719 εκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας σήμερα, ανακάμπτοντας από την κατάρρευση που παρατηρήθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ο αποκλεισμός των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και η συνοδευτική αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρέασαν τις πωλήσεις.

Οι νέες εγγραφές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 87,3% από έτος σε έτος σε 1.062.446 οχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η Ιταλία, η πρώτη χώρα που εφάρμοσαν καραντίνα στην Ευρώπη πέρυσι, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 497%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία στο 192% και την Ισπανία στο 128%, ενώ η Γερμανία σημείωσε αύξηση 36%.

Οι πωλήσεις της Volkswagen και της Stellantis προς την ΕΕ, τη Βρετανία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), αυξήθηκαν κατά 46% και 140% αντίστοιχα, ενώ η Renault ανέφερε αύξηση 70%. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με πολυτελείς εκδόσεις οχημάτων σημείωσαν επίσης αύξηση των πωλήσεων τον Μάρτιο, με την BMW να αναφέρει αύξηση 43% και η αντίπαλη Daimler να αναφέρει αύξηση 11%.

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους σήμερα Παρασκευή 16/4 και ήταν σε πορεία για εβδομαδιαίο κέρδος περίπου 7% με βελτιωμένη προοπτική ζήτησης πετρελαίου από τις ισχυρές οικονομικές ανακάμψεις στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις αυξήσεις στις μολύνσεις COVID-19. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 30 σεντς, ή 0,5%, στα 67,24 $ το βαρέλι στα 0551 GMT, μετά από άνοδο 36 σεντ την Πέμπτη. Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% φέτος σε σύγκριση με το 2020 σε περίπου 11,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με αναφορά του κορυφαίου ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου China National Petroleum Company. Η Κίνα ανέφερε ρεκόρ 18,3% στην οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο από μια πτώση που προκλήθηκε από κοροναϊό νωρίτερα πέρυσι, αν και ο ρυθμός επέκτασης αναμένεται να μετριαστεί αργότερα μέσα στο έτος.

Τα μετοχικά κεφάλαια παγκοσμίως δέχτηκαν τεράστιες εισροές επιπέδων πληθωρισμού.Οι επενδύσεις σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκόσμια, αυξήθηκαν κατά 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη αύξηση σε τρεις εβδομάδες, ενώ τα ομόλογα είχαν επίσης εισροές περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv Lipper. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από  funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά χρήματος, τα οποία αντιμετώπισαν εκροές 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η μεγαλύτερη από τα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Το ημερολόγιο

12:00       EURΟZONE Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (μηνιαία)  για τον Μάρτιο (ετήσια)

12:00     EURΟZONE  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτός Καπνού (μηνιαία) για τον Μάρτιο (ετήσια)

12:00       EURΟZONE  ΕνΔΤΚ εκτός Ενέργειας & Τροφίμων ΔΟΜΙΚΟΣ (μηνιαία) για τον Μάρτιο (ετήσια)

12:00       EURΟZONE  Εμπορικό Ισοζύγιο (Feb)

15:30       USD     Εκκίνηση Κατοικιών, Μεταβολή (μηνιαία) (Mar)

17:00       USD     Michigan 5-ετείς Προσδοκίες Πληθωρισμού (Apr)

17:00       USD     Δείκτης Φρονήματος Καταναλωτή Michigan (Apr)
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές