Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στον ν. 4611/2019 με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, ζητούν με ερώτησή τους προς του υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μουλκιώτης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας στις 30 Απριλίου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση των αιτήσεων με ευθύνη του Δημοσίου και ότι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει τις οφειλές ώστε να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αναρτηθείσες οφειλές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με τον ν. 4611/2019 δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση αυτή, έδωσε ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι εν μέσω της βαθιάς κρίσης της ελληνικής οικονομίας είδαν τον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται πλήρως και να αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η διαδικασία υπαγωγής των ασφαλισμένων στον ν. 4611/2019, περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί) και το δεύτερο στάδιο στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης του δεύτερου σταδίου, εκτείνεται σήμερα έως την 30/4/2021, μετά την παράταση που δόθηκε με τον ν. 4756/2020.

Ωστόσο σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, υπάρχουν σοβαρά  προβλήματα στην ολοκλήρωση των αιτήσεων με ευθύνη του Δημοσίου, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΑΟ σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δεν έχει συγκεντρώσει τις οφειλές ώστε να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αναρτηθείσες οφειλές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καλούνται λοιπόν οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν αιτήσεις και ενστάσεις στον e-ΕΦΚΑ, ζητώντας σχετικές διορθώσεις και να αναμένουν απαντήσεις επί μήνες. Και όλα αυτά μάλιστα, εν μέσω των συνθηκών περιορισμού και των δυσκολιών επικοινωνίας με τις δημόσιες υπηρεσίες που δημιουργεί η πανδημία και λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, όπου λόγω των αδειών στο δημόσιο τομέα, οι διαδικασίες θα προχωρούν ακόμα πιο αργά.

Κατόπιν αυτών, είναι άμεση ανάγκη να χορηγηθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα στερηθούν τα δικαιώματά τους για υπαγωγή στο νόμο, χωρίς να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη. Να σημειωθεί άλλωστε, ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί, έχουν ήδη κατοχυρώσει το δικαίωμά τους για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσα από το 1ο στάδιο και συνεπώς η όποια παράταση δεν δημιουργεί προβλήματα για το Δημόσιο. Αντιθέτως διευκολύνει τα ασφαλιστικά ταμεία να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις των πολιτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θα χορηγήσετε παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4611/2019, εξαιτίας του άμεσου κινδύνου πολίτες να μείνουν εκτός ρύθμισης, με ευθύνη του Δημοσίου;
  2. Με δεδομένα τα αλυσιδωτά προβλήματα που οι συνθήκες της πανδημίας έχουν προκαλέσει στην οικονομία, θα κάνετε αποδεκτή την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση 120 τουλάχιστον δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, με περίοδο χάριτος 6 μηνών στην καταβολή των δόσεων, καθώς και για 30% “κούρεμα” υποχρεώσεων και απάλειψη προστίμων και προσαυξήσεων με την συνεπή εκπλήρωση της ρύθμισης;»
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Γιώργος Μουλκιώτης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης στη Βουλή: Πιο δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών – Απλώνουμε δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στη Βουλή: Πιο δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών - POS παντού, τέλος στα «μαύρα» μετρητά

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους