Σκληρή κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής άσκησε το Πεκίνο παραμονές της τηλεδιάσκεψης που θα έχει ο κινέζος Πρόεδρος Χι Ζινπινγκ με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επανέλθει στο τραπέζι της παγκόσμιας συνεργασίας για το κλίμα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση επίτευξης των στόχων για την κλιματική αλλαγή που έθεσε η Συμφωνία των Παρισίων,” όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν. «Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία το 2017 και σταμάτησαν την εφαρμογή των εθνικών στόχων, γεγονός που εμπόδισε τον πλανήτη από το να πετύχει τους στόχους της συμφωνίας,» είπε ο Ζάο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηγετική θέση στη δράση για το παγκόσμιο κλίμα, έπειτα από το πισωγύρσμα που προκάλεσε η διακυβέρνηση Τραμπ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει δέσμευση για την μείωση των εκπομπών καυσαερίου στις ΗΠΑ κατά 50% ή και περισσότερο μέχρι το τέλος της 10ετίας, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες με τις αποφάσεις, στόχος ο οποίος διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση της χώρας και απαιτεί δραματικές αλλαγές στην ενέργεια, τις μεταφορές και σε άλλους τομείς. Οι νέοι στόχοι αναμένεται να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν πριν τη σύνοδο για το κλίμα που φιλοξενεί ο Λευκός Οίκος στις 22-23 Απριλίου. Ο Μπάινεν προσκάλεσε τους ηγέτες 40 εθνών, περιλαμβανομένων μερικών με το υψηλότερο ιστορικό μόλυνσης του περιβάλλοντος και άλλα μικρότερα, λιγότερο πλούσια έθνη, που είναι ευάλωτα στις αλλαγές που επέρχονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων δεν  αποτελεί λόγο για να περηφανευτεί κάποιος. Στην πραγματικότητα είναι λόγος ντροπής,» τόνισε ο Ζάο, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση για το πώς θα καλυφθεί το κενό των τεσσάρων ετών, ούτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ταμείο για το πράσινο κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή