Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν τα στοιχειώδη για την τεχνητή νοημοσύνη και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «Elements of AI», που θα παραδίδονται έως τις 30 Ιουνίου.

Τα μαθήματα διατίθενται δωρεάν στην Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε «με στόχο να δίνουμε δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο για ψηφιακές δεξιότητες», όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Πρέπει διαρκώς να επιμορφώνεσαι για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός στη δουλειά. Και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε σχεδιασμός που έχει σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας πρέπει να έχει στον πυρήνα του αυτού του τύπου τα προγράμματα, τις προσεγγίσεις. Είναι μία συντονισμένη προσπάθεια κι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σύμφωνα με τον υπουργό.

Πρόκειται για ασύγχρονο μάθημα (μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει με τον δικό του ρυθμό) και χωρίζεται σε δύο ενότητες:
• Η πρώτη μάς εισάγει στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας, διερευνώντας τι είναι και τι δεν είναι δυνατόν να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη.
• Η δεύτερη ενότητα, πιο εξειδικευμένη, πραγματεύεται τις μεθοδολογίες και διαδικασίες (όπως για παράδειγμα η χρήση αλγορίθμων, στοιχείων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων) που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ (η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού Python, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο, βοηθά στην μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύεται αυτή η ενότητα).

Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, ασκήσεις κατανόησης και αυτοαξιολόγησης, καθώς και πρόσθετο υλικό για περαιτέρω εμβάθυνση. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν απαιτούνται περίπλοκα μαθηματικά ή γνώσεις προγραμματισμού. Το μάθημα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στον σύνδεσμο.

Το «Elements of AI» διατίθεται στο ελληνικό κοινό από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ η μετάφρασή στα ελληνικά (Α ενότητα) παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη γλωσσική επιμέλεια του μαθήματος (Α ενότητα) ανέλαβε η Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέχρι σήμερα τα διαδικτυακά μαθήματα «Elements of AI» έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 650.000 πολίτες από 170 χώρες. Σημειώνεται πως το 40% των συμμετεχόντων στον κύκλο μαθημάτων είναι γυναίκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου συμμετοχής σε κύκλους μαθημάτων στην επιστήμη των υπολογιστών.

Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «Elements of AI» διαμορφώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και τη φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας Reactor με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως δηλώνει ο πρέσβης της Φινλανδίας, Jari Gustafsson, «οι καινούργιες επαναστατικές τεχνολογίες έρχονται κατά κύματα. Δημιουργούν καινούργιες αγορές και νέα success stories. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τέτοιο δυνατό κύμα, είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί πολλά δεδομένα, πολλή υπολογιστική δυναμικότητα και πάνω από όλα την κατανόηση για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η ΤΝ προϋποθέτει μία εξαιρετικά δυναμική συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το “Elements of AI” είναι ένα εισαγωγικό μάθημα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ένα “μικρό δώρο” που έκανε η Φινλανδία στις χώρες-μέλη της ΕΕ στο τέλος της δικής της Προεδρίας στην ΕΕ, το 2ο εξάμηνο του 2019».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη