Σύμφωνα με σημερινή του απόφαση, αυστραλιανό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Google παραβίασε το νόμο για τη συλλογή δεδομένων εντοπισμού παραπλανώντας τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να υποχρεώσει την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει πρόστιμα που θα ανέρχονται σε «πολλά εκατομμύρια» δολάρια, σύμφωνα με τον Ροντ Σιμς, διευθυντή της αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC), η οποία ανακίνησε την υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλία αποφάσισε ότι τα 2017 και το 2018, η Google παραπλάνησε ορισμένους χρήστες τηλεφώνων και τάμπλετ που είχαν εγκαταστήσει το λειτουργικό της σύστημα Android συλλέγοντας τις πληροφορίες εντοπισμού τους ακόμη και αφού είχαν επιλέξει να μην μοιραστούν τα δεδομένα «ιστορικού εντοπισμού».

Το δικαστήριο έκρινε κυρίως πως η Google δεν είχε διευκρινίσει πως επιτρέποντας τη συνέχεια της «Web & App Activity» στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής παραμέτρου στις συσκευές τους, περιλάμβανε τα δεδομένα εντοπισμού.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους. Τέτοια δεδομένα είναι πολύτιμα για τους διαφημιστές που προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με την περιοχή.

Στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Τόουλι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποδέχθηκε «εν μέρει» την αγωγή της ACCC κατά της Google, σημειώνοντας πως η «συμπεριφορά της εταιρίας δεν παραπλάνησε όλους τους χρήστες» της υπηρεσίας της.

Ο δικαστής διευκρίνισε ωστόσο πως η Google «παραπλάνησε ή θα μπορούσε να παραπλανήσει ορισμένους χρήστες» και πως «ο αριθμός ή η αναλογία των χρηστών που παραπλανήθηκαν ή θα μπορούσαν να είχαν παραπλανηθεί δεν έχει σημασία» προκειμένου να προσδιοριστεί η παράβαση.

Η ACCC αναμένει πως τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 850.000 δολάρια (710.000 ευρώ) ανά παράβαση. Από την πλευρά της η Google διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία, όπως είπε, απέρριψε ορισμένες «γενικές απαιτήσεις» της ACCC και αφορά ορισμένους μόνο χρήστες, και είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Amazon: Το νέο chatbot της για επαγγελματίες φέρνει ανατροπές στην αγορά
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ανατροπή και πέναλτι από την Amazon - Τι κάνει το νέο chatbot της

Το προϊόν, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο Reinvent της Amazon Web Services (AWS) στο Λας Βέγκας, προορίζεται για χρήση στην εργασία και αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Amazon να αμφισβητήσει την κυριαρχία Microsoft και Google

Κυβερνοασφάλεια: Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση
Τεχνολογία |

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το κακόβουλο λογισμικό θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα