Φανταστείτε να χάσετε το αρχείο που μόλις ετοιμαζόσασταν να παραδώσετε στον πελάτη ή τον εργοδότη σας, ή το αρχείο με τα έγγραφα που απαιτούνται για να κάνετε αίτηση για επιχορήγηση ή δάνειο, ή ακόμα και την εργασία σας για το πανεπιστήμιο.

Προφανώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω για να αποφύγουμε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο μπορούμε να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χαθούν τα δεδομένα μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό, μερικούς μπορούμε να τους αποφύγουμε, ενώ άλλους όχι και τόσο.

Μπορεί, παραδείγματος χάρη, να μας κλέψουν τη συσκευή, ή μπορεί να πέσει κατά λάθος κάποιο υγρό επάνω στη συσκευή όπως νερό ή καφές, ή ακόμα μπορεί να πέσει η ίδια η συσκευή από μεγάλο ύψος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μηχανική βλάβη στη συσκευή. Και βεβαίως, δεν είναι ασυνήθιστο οι συσκευές να παρουσιάζουν δυσλειτουργίες είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος που επηρεάζει ένα συγκεκριμένο εξάρτημα, όπως η υπερθέρμανση του σκληρού σας δίσκου.

Η διακοπή ρεύματος είναι επίσης κάτι που μπορεί να συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι εάν εργαζόμαστε σε επιτραπέζιο υπολογιστή, θα μπορούσαμε εν ριπή οφθαλμού να χάσουμε τα δεδομένα στα οποία εργαζόμαστε. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το ανθρώπινο σφάλμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή αρχείων ή να προκαλέσει μια αλυσίδα συμβάντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην πλήρη διαγραφή της συσκευής.

Σύμφωνα με τον Amer Owaida, Security Writer στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, αυτοί είναι κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες, όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που μπορούν να προβλεφθούν, όπως παραδείγματος χάρη να μολυνθεί η συσκευή με κακόβουλο λογισμικό. Ανάλογα με τον κακόβουλο κώδικα, τα δεδομένα στον υπολογιστή θα μπορούσαν είτε να διαγραφούν εντελώς, να καταστραφούν ή – εάν πρόκειται για ransomware – μπορεί να «κλειδωθούν» και να σας ζητηθεί να πληρώσετε «λύτρα» για να τα επανακτήσετε.

Βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν εάν χρησιμοποιούμε μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας και εφόσον εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας.

Ενδεικτικά, υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες για να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας, στην περίπτωση που δεν έχουμε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας. Εάν τα δεδομένα έχουν διαγραφεί κατά λάθος:

  • σταματάμε να χρησιμοποιούμε τη συσκευή αμέσως, αλλά δεν την απενεργοποιούμε
  • εάν εκείνη τη στιγμή τροφοδοτείται με μπαταρία, τοποθετούμε τη συσκευή στο φορτιστή
  • αποσυνδεόμαστε από το δίκτυο – εάν η συσκευή διαθέτει «λειτουργία πτήσης» ή παρόμοιο πρόγραμμα το ενεργοποιούμε και, στη συνέχεια, βάζουμε τη συσκευή σε «κατάσταση αναστολής λειτουργίας».

Ωστόσο, εάν έχει χυθεί κάποιο υγρό στη συσκευή:

  • την απενεργοποιούμε αμέσως και προσπαθούμε να τη στεγνώσουμε γρήγορα με ένα μαλακό στεγνό πανί
  • εάν υπάρχει συνδεδεμένο κάποιο εξωτερικό μέσο, το αποσυνδέουμε και το στεγνώνουμε και αυτό
  • αφήνουμε τη συσκευή μερικές μέρες να στεγνώσει εντελώς
  • ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία

Ευτυχώς, ακόμη και αν συμβεί ένα από αυτά τα σενάρια, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τα δεδομένα μας. Εάν, πάλι, η συσκευή έχει μολυνθεί με ransomware:

  • ενδέχεται να μπορέσουμε να βρούμε δωρεάν εργαλεία decryptors που δημιουργήθηκαν από εταιρείες ασφαλείας για την αντιμετώπιση διαφόρων προγραμμάτων
  • μπορούμε, επίσης, να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα μας χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία αποκατάστασης που αναπτύχθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό
  • αυτά τα βοηθητικά προγράμματα μπορούν είτε να προέρχονται από τον κατασκευαστή της συσκευής σας είτε να έχουν αναπτυχθεί από τον κατασκευαστή των εξαρτημάτων ή εναλλακτικά, μπορούμε να βασιστούμε σε λογισμικό τρίτων που μπορεί να αφορά συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα ή συσκευές.

Κλήση σε ειδικό ανάκτησης δεδομένων

Εάν έχουμε εξαντλήσει όλες τις επιλογές ή αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε αρκετές γνώσεις, τότε μπορούμε να καλέσουμε κάποιον ειδικό ανάκτησης δεδομένων. Ωστόσο, αυτή λογικά είναι η τελευταία μας επιλογή αφού μπορεί να μας κοστίσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, για να επαναφέρουμε τα δεδομένα μας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε ανάκτηση μόνοι μας χωρίς επιτυχία, αυτό μπορεί στη συνέχεια να μειώσει τις πιθανότητες ανάκτησης από έναν επαγγελματία.

Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής και τον τύπο της βλάβης, τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρονται μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης στη συσκευή ή μπορεί να απαιτηθεί από εμάς να μεταφέρουμε ή να αποστείλουμε τη συσκευή στην υπηρεσία ανάκτησης. Εάν εξετάσουμε αυτήν την επιλογή, επικοινωνούμε με την υπηρεσία το συντομότερο δυνατό, καθώς το προσωπικό της θα μπορεί να μας συμβουλέψει σχετικά με το τι είναι καλύτερο να κάνουμε με τη συσκευή μας μετά το συμβάν απώλειας δεδομένων.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Το μόνο σίγουρο είναι ότι «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Σε αυτό το πλαίσιο, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ευαίσθητων και σημαντικών δεδομένων μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουμε πάντα τη δυνατότητα επαναφοράς, είναι προτιμότερη από την ανάκτηση χαμένων δεδομένων, συμβουλεύουν οι ειδικοί της ESET.

Προσθέτουν επίσης ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε πολλές μορφές αποθήκευσης, όπως μια αξιόπιστη λύση cloud, ώστε να έχουμε τα δεδομένα όποτε τα χρειαζόμαστε και συσκευές φυσικής αποθήκευσης εκτός δικτύου, όπως εξωτερικές μονάδες δίσκου.
Θα ήταν καλό επίσης να κρυπτογραφούμε όλα τα δεδομένα μας πριν τα αποθηκεύσουμε οπουδήποτε, έτσι ώστε ακόμη και αν κάποιος κλέψει τα αντίγραφα ασφαλείας στο cloud ή τις εξωτερικές μονάδες, τα δεδομένα να παραμείνουν προστατευμένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Αυστραλία: «Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση social media σε άτομα κάτω των 16 ετών
Διεθνή |

«Πέρασε» ο νόμος που απαγορεύει τα social media στους κάτω των 16 στην Αυστραλία

Ο νόμος που θέσπισε η Αυστραλία υποχρεώνει εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας και του διαδικτύου να σταματούν την είσοδο στις πλατφόρμες ανηλίκων, διαφορετικά έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα