Οι χρήστες της πλατφόρμας του Facebook, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν πρόσφατα, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της μεγαλύτερης εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαρροή αφορά τα προσωπικά δεδομένα περίπου 530 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και αριθμών τηλεφώνων. Η Digital Rights Ireland (DRI), ετοιμάζεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον της εταιρείας, στα ιρλανδικά δικαστήρια εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους πολίτες που επηρεάστηκαν από τη διαρροή.

Από την πλευρά του το Facebook αρνείται ότι ενήργησε λανθασμένα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που διέρρευσαν ήταν ήδη δημόσια διαθέσιμα στην εφαρμογή.

Ο Antoin Ó Lachtnain, διευθυντής της DRI ωστόσο προειδοποιεί τόσο το Facebook όσο και τους υπόλοιπους τεχνολογικούς γίγαντες ότι αυτές οι αγωγές θα αποτελέσουν την αρχή ενός «φαινομένου ντόμινο».

«Αυτή θα είναι η πρώτη μαζική νομική πράξη και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία», δηλώνει ο ίδιος στο BBC, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «οι νόμοι είναι εκεί για να προστατεύουν τους καταναλωτές και τα προσωπικά τους δεδομένα και είναι πλέον καιρός αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Η DRI υποστηρίζει ότι το Facebook απέτυχε τόσο να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσο και να ενημερώσει έγκαιρα όσους είχαν επηρεαστεί από τη διαρροή. Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή αρχικά έγινε αντιληπτή και διορθώθηκε το 2019, ωστόσο πρόσφατα τα δεδομένα που είχαν υποκλαπεί τότε έγιναν διαθέσιμα μέσω διαδικτύου.

Θέση της οργάνωσης είναι ότι οι χρήστες που θα λάβουν μέρος στην ομαδική αγωγή θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν αποζημίωση έως και 12.000 ευρώ, εάν φυσικά η υπόθεσή τους έχει θετική κατάληξη.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, η αρμόδια ιρλανδική ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική ρυθμιστική Αρχή ξεκαθάρισε ότι εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία και «φαίνεται ότι ένας ή περισσότεροι κανονισμοί του GPDR και/ ή της Νομοθεσίας περί Προσωπικών Δεδομένων ίσως έχουν παραβιαστεί». Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Αρχή «οφείλει να εξετάσει εάν η Facebook Ireland τήρησε τις δεσμεύσεις της, σαν διαχειριστής των δεδομένων».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση που μία επιχείρηση αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανονισμούς του GDPR ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 4% επί των ετήσιων, παγκόσμιων, εσόδων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία