Η αγορά ομολόγων τα κατάφερε – αν και το τι «κατάφερε» παραμένει ασαφές.

Ας δούμε τι γνωρίζουμε. Τα οικονομικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν θεαματικά. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν σε 576.000, το χαμηλότερο επίπεδο της πανδημίας, ο πληθωρισμός των καταναλωτών αγαθών αυξήθηκε τον Μάρτιο με ταχύτερο από το αναμενόμενο 2,6% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις του Μαρτίου, ενισχυμένες από τις κρατικές πληρωμές, αυξήθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η 10ετής απόδοση ομολόγων Δημοσίου ανταποκρίθηκε με πτώση στο 1,536% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης από τις 12 Μαρτίου – ένα σημάδι, ίσως, ότι η αγορά ομολόγων ανησυχεί για τη μελλοντική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.

Κανονικά, θα ανησυχούσαμε για το μήνυμα της αγοράς ομολόγων, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι βγαίνει πάντα σωστό. Αυτή τη φορά, δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Οι μετοχές είχαν μια υπέροχη εβδομάδα, με τον Dow Jones Industrial Average να κερδίζει 400,07 πόντους, ή 1,2%, φτάνοντας στο 34,200,67, ενώ ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε 1,4%, στα 4185,47 και ο Nasdaq Composite ανέβηκε 1,1%, στα 14052,34. Οι S&P 500 και Dow έκλεισαν την εβδομάδα με νέα υψηλά.

Οι μετοχές δεν ήταν ο μόνος δείκτης που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από τις ανησυχίες της αγοράς. Το ποσό του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε σε τίτλους 10ετών ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, ή TIPS, παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο στο 2,33% περίπου για μεγάλο μέρος της εβδομάδας. Το επιτόκιο «break-even» θα έπρεπε να είχε μειωθεί εάν οι επενδυτές ανησυχούσαν για βραδύτερη ανάπτυξη. Άλλα σημάδια υπέρ της ανάπτυξης απέτυχαν επίσης να μεταβληθούν. Η αναλογία της τιμής του χαλκού προς την τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, ένα άλλο σημάδι ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν ακόμη για την ανάπτυξη. “Η … πτώση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων … ήταν περίεργη, αλλά δεν είδαμε και πολλά σε αυτό”, γράφει ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος της MKM Partners.

Ωστόσο, κάτι προκάλεσε την πτώση. Ορισμένοι παρατηρητές επεσήμαναν την απόφαση των αρμοδίων αρχών υγείας των ΗΠΑ να πάψουν τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson, προσθέτοντας στον κίνδυνο ότι ο αγώνας ενάντια στο Covid-19 διολησθαίνει. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αυξάνοντας τις εντάσεις και ενδεχομένως ενισχύοντας τη ζήτηση εκδόσεων κεντρικών τραπεζών ως καταφύγιο. Είναι επίσης πιθανό ότι αφού οι αποδόσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν από την αρχή της χρονιάς, οι επενδυτές απλώς περίμεναν να δουν αν η άνοδος ανακοπεί πριν να αρχίσουν να αγοράζουν. Φυσικά, σχεδόν όλοι προέβλεπαν απόδοση 2% στα δεκάχρονα ομόλογα, ξεχνώντας ότι σπάνια τίποτα στις χρηματοπιστωτικές αγορές κινείται ευθύγραμμα.

Ωστόσο, περισσότερο από αυτό, η πτώση της 10ετούς απόδοσης θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η αγορά ομολόγων αρχίζει επιτέλους να παίρνει τοις μετρητοίς τα λόγια του διοικητή  πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell: Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και αν τα στοιχεία προτείνουν ότι θα έπρεπε .

«Η αγορά δοκίμασε την Fed πριν από μερικές εβδομάδες», λέει η Katie Nixon, διευθύντρια επενδύσεων για τη διαχείριση πλούτου στη Northern Trust. «Τώρα, η αγορά ομολόγων πιστεύει τη Fed.»

Και με τις αποδόσεις των ομολόγων να μην αυξάνονται πλέον, η αγορά έχει καταστεί tabula rasa στην οποία οι επενδυτές μπορούν να επαναπροδιορίσουν τις απόψεις τους. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έρχεται, οπότε αγοράζουν κυκλικά αποθέματα, παρατηρεί ο τεχνικός αναλυτής της Evercore ISI Rich Ross, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός – δανειζόμενοι την αγαπημένη λέξη της Fed – και αγοράζουν αναπτυξιακές μετοχές. Ακόμα περισσότερα δεν έχουν ιδέα για το τι είναι σωστό – και εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κορωνοϊό – οπότε αγοράζουν αμυντικά αποθέματα.

Και μάντεψε τι; Όλα δουλεύουν. Το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares Russell 1000 Value-traded (ticker: IWD) κέρδισε 1,2% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το iShares Russell 1000 Growth ETF (IWF) αυξήθηκε 1,8% και το Invesco S&P 500 Low Volatility ETF (SPLV) αυξήθηκε 2%. «Καθώς ο ρυθμός επιβραδύνεται, αυξάνονται όσα συνηγορούν για σχεδόν όλα», γράφει ο Ross.

Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Αντί να παρακολουθούν τις αποδόσεις, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Thomas Lee, επικεφαλής έρευνας της Fundstrat Global Advisors, ο οποίος επισημαίνει τη σχέση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και του ανοίγματος του εμπορίου. Όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν από λιγότερο από 30 $ το βαρέλι τον Απρίλιο του 2020 στο υψηλό τους στα 68 $ στις 8 Μαρτίου 2021, ακολούθησαν οι οικονομικά ευαίσθητοι τομείς. Αλλά όταν το πετρέλαιο έπεσε στα 59 δολάρια στις 13 Απριλίου, έπεσαν και αυτοί.

Τώρα, το πετρέλαιο ανεβαίνει και πάλι και αν συνεχίσει να αυξάνεται, θα πρέπει να συμπαρασύρει και τα κυκλικά αποθέματα. «Με πολλούς τρόπους, η πορεία του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για την ηγεσία των αγορών τους επόμενους μήνες», εξηγεί ο Lee.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο