Η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί έργο αστικής ανάπλασης μεγάλης αξίας, θα σημάνει μία μεγάλη επενδυτική κινητοποίηση, θα αναβαθμίσει το κέντρο της Αθήνας, προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης νέων οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, τόνισε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και σημείωσε: «Επομένως, το κέντρο της πόλης δεν πρόκειται να ερημώσει, ούτε οικονομικά ούτε εμπορικά».

Αειφορικός σχεδιασμός

«Ο αειφορικός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με μια τεράστια έκταση πρασίνου, θα αναβαθμίσει αισθητά το δομημένο περιβάλλον και θα δώσει χώρο για τους δημότες και τα παιδιά της περιοχής», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός της μεταφοράς των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων που λειτουργούν σήμερα με αρκετούς κινδύνους για το αστικό περιβάλλον και η αξιοποίηση των χώρων αυτών μέσω της δημιουργίας του Πάρκου, ως αποτέλεσμα, θα είναι υπόδειγμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

Σε σχέση με τον προβληματισμό εάν αυτή η απομάκρυνση των υπουργείων από το κέντρο της πόλης θα σημάνει ερήμωση, ο κ.Παπαθανάσης σημείωσε τα εξής:

«Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες που θα μετεγκασταθούν στεγάζονται σήμερα σε 127 κτίρια με συνολική δομημένη επιφάνεια 353 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το κόστος των μισθωμάτων μαζί με το κόστος λειτουργίας και τις λειτουργικές δαπάνες ανέρχεται ετησίως σε 33 εκατ. ευρώ. Με την υλοποίηση του έργου θα απελευθερωθούν οι παραπάνω χώροι από έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για διαφορετικές χρήσεις».

Το άμεσο δημοσιονομικό όφελος

Τέλος όσον αφορά στο άμεσο δημοσιονομικό όφελος από την μεταστέγαση σε ορίζοντα 30 ετών, θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, κατά την εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτό αναλύεται ως εξής: 520 εκατ. ευρώ από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως μισθώματα και λειτουργικά έξοδα, 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου και 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Η έναρξη κατασκευής του τοποθετείται στο 2023 και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του το 2025 – 2026.

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, το 77,4% της έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι. Οι ποδηλατόδρομοι θα εκτείνονται σε 4 χιλιόμετρα και οι πεζόδρομοι σε άλλα 9 χιλιόμετρα. Συνολικά, μαζί με τις πλατείες εντός του συγκροτήματος, οι κοινόχρηστοι χώροι καταλαμβάνουν επιφάνεια 40 στρεμμάτων. Επιπλέον, στους πολίτες θα αποδοθούν και 80 στρέμματα πάρκου. Η ποιότητα της ζωής των πολιτών, επομένως, θα αναβαθμιστεί με 120 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου. Συνολικά, από τα 155 στρέμματα της έκτασης μόνο τα 35 δηλαδή μόλις το 22% της έκτασης θα οικοδομηθεί ενώ ο συντελεστής δόμησης θα ειναι 0,9 που σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα φιλικός για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα