Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, μπορεί να γνωρίσει ταχύτερη ανάπτυξη καθώς ο κόσμος ολοένα και περισσότερο στρέφεται στις ανανεώσιμος πηγές ενέργειας.

Αυτή η ανάπτυξη, με τη σειρά της, θα μπορούσε να εκτινάξει μια μετοχή που έχει αυξηθεί κατά 185% την τελευταία πενταετία, αλλά υποχωρεί κατά 6% στα περίπου 34 ευρώ το 2021, την ώρα που το γερμανικό χρηματιστήριο ενισχύεται κατά 10%. Η RWE αποδίδει 19,4 φορές τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη και αποτιμάται με premium 20% έναντι των ανταγωνιστών της.

Για όλα αυτά, μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά μπορεί να υποτιμά τις προοπτικές κέρδους από την αυξανόμενη δραστηριότητα της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές, ειδικά την αιολική ενέργεια.

Το αιολικό δυναμικό της γερμανικής εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 26 δις δολάρια, παράγει 9,2 γίγαβατ, αρκετά για την παροχή ενέργειας σε τρία εκατομμύρια σπίτια. Οι ανανεώσιμες, που περιλαμβάνουν αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και βιομάζα, συνεισφέρουν περίπου στο 20% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας της RWE.

Όμως, η αιολική και ηλιακή ενέργεια καλύπτουν περίπου το 50%, ή 1,5 δις ευρώ, των λειτουργικών κερδών Ebitda της εταιρείας (3,2 δις ευρώ το 2020). Η εταιρεία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο δραστηριότητα στην αιολική ενέργεια, με 27 υπεράκτια πάρκα και περισσότερα από 100 παράκτια πάρκα στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Με φιλόδοξα σχέδια για επέκταση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η RWE διεκδικεί διαγωνισμούς για σημαντικές τοποθεσίες. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι ευκαιρίες για αιολική ενέργεια μπορεί να αυξηθούν καθώς ο Πρόεδρος Μπαίντεν ανοίγει περιοχές στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ο αναλυτής της Deutsche, Ολι Τζέφρι, προβλέπει ότι η RWE μπορεί να χτίσει υπεράκτια αιολικά πάρκα με παραγωγικό δυναμικό 1,5 γιγαβάτ ετησίως στο διάστημα 2027-2050, με απόδοση στην επένδυση 33% μεγαλύτερη από αυτή που η αγορά τοποθέτησε στην μετοχική τιμή της. Αναλυτές στη γερμανική ιδιωτική τράπεζα Metzler προβλέπουν ότι οι μετοχές της θα ανέβουν από τα 38 στα 47 ευρώ, η Commerzbank προβλέπει 19% αύξηση στα 40 ευρώ και η Societe Generale αύξηση 18% στα 39,10 ευρώ.

Ο CEO Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια να επενδυθούν 5 δις ευρώ σε ανανεώσιμες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στο διάστημα 2020-2022, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό κατά 13 γιγαβατ. «Η RWE αναπτύσσεται διατηρώντας τη συνέπειά της και την αξία της», τόνισε.

Η ιστορία της γυρίζει πίσω στο 1898 με την ίδρυση της Rheinisch-Welstfalisches Elektrizitatswerk, παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη Εσεν στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ. Η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Γερμανίας έγινε το 1922. Το 2018, η RWE ανακοίνωσε περίπλοκο σχέδιο ανταλλαγής ενεργητικού που της επέτρεψε να αγοράσει μερίδιο 16,7% στην ανταγωνίστρια Ε.ΟΝ –έκτοτε υποχώρησε στο 15%- και να αγοράσει τον τομέα ανανεώσιμων. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στην RWE να διαφοροποιήσει την εταιρεία από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα. Τον Φεβρουάριο, επεδίωξε να τονώσει το πράσινο προφίλ της συμμετέχοντας στον τέταρτο γύρο διαγωνισμών για υπεράκτια συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας δύο συμβόλαια ικανά να παράξουν 3 γιγαβατ ενέργειας, πληρώνοντας το μικρότερο ποσό για το μεγαλύτερο δυναμικό.

Ο Λουί Μπουζάρντ, αναλυτής στην Oddo BHF έγραψε τον Φεβρουάριο ότι η δημοπρασία ήταν ενθαρρυντική καθώς ενίσχυσε την αξιοπιστία της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Το παραγωγικό δυναμικό της υπεράκτιας αισολικής ενέργειας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 1,4 τεραβατ το 2050, από 29,1 γιγαβατ το 2019, με την RWE να είναι κατάλληλα τοποθετημένη για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News