Την εξαίρεση του ελαιόλαδου και των ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντων από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri -Score προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου της ΕΕ.

Η εν λόγω τροπολογία, υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών, και αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα τους εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό σχέδιο γνωμοδότησης της τροπολογίας, προβλέπεται η διερεύνηση της ανάγκης εφαρμογής ειδικών όρων και εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ή τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, ή όσα καλύπτονται από ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, καθώς και προϊόντα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό.

Την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου, με 30 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές χαιρετίζουν με δήλωσή τους ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Κεφαλογιάννης έχει αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score, με σχετική ερώτηση του.

Όπως επισημαίνουν οι δύο ευρωβουλευτές, «το Nutri-Score τιμωρεί ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, υποδεικνύοντας στους Eυρωπαίους καταναλωτές ότι το κραμβέλαιο ή το λάδι καρύδας ή ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη ως προτιμότερες επιλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών