Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί. Τα κέρδη τους διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν, ενισχύοντας το ράλι στην Wall Street, την ώρα που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχει ρίξει στην αγορά η αμερικανική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου.

Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία αυτή έχει δυναμική να συνεχιστεί, αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν και αρχίσουν να ανακάμπτουν περισσότεροι τομείς της πραγματικής οικονομίας.

Η αύξηση των καταθέσεων

Τα αποτέλεσμα των τραπεζών για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 εντυπωσίασαν και κινήθηκαν σε επίπεδα ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Η αρχή έγινε με τις Goldman Sachs, Wells Fargo και JP Morgan Chase και ακολούθησαν οι Bank of America , Citigroup, Morgan Stanley και Bank of New York.

Κοινός παρανομαστής ανάπτυξης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι η ανάκαμψη της επενδυτικής τραπεζικής, η έκρηξη στις κεφαλαιαγορές, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και η δυνατότητα που παρέχει το περιβάλλον αυτό για αποδέσμευση περισσοτέρων αποθεματικών.

Επίσης, το γενναίο πακέτο στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης γέμισε τους καταθετικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να ανέλθει στα 6,9 τρισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο, αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η νέα διευθύνουσα σύμβολος της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ, εκτιμά ότι πρόκειται για την πιο ομαλή έξοδο των καταναλωτών από μια κρίση στην πρόσφατη ιστορία, και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή καθοδηγήθηκε κυρίως από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης

JPMorgan Chase: Ανώτερα των προβλέψεων έσοδα και κέρδη

Ενδεικτικά, οι καταθέσεις της JPMorgan Chase αυξήθηκαν κατά 24% και η τράπεζα αποδέσμευσε αποθεματικά ύψους 5,2 δισ. δολαρίων. Στην Bank of America οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 19%, οδηγώντας σε αποδέσμευση αποθεματικών ύψους 2,7 δισ. δολ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα αποτέλεσματα τριμήνου, η κορυφαία του κλάδου JP Morgan Chase ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν στα 14,30 δισ. δολάρια ή 4,50 δολάρια ανά μετοχή.

Αντιστοίχως, τα έσοδα της ανήλθαν στα 33,1 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 14% σε σχέση με πέρυσι με στοιχείο-κλειδί το άλμα κατά 57% στα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 3,31 δολάρια, έναντι των 3,09 δολαρίων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν 11% στα 13 δισ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων.

Κέρδη ρεκόρ για την Goldman Sachs

Καθαρά κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε από την πλευρά της η Goldman Sachs. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 6,71 δισ. δολάρια ή 18,60 δολάρια ανά μετοχή από 1,12 δισ. δολάρια ή 3,11 δολάρια. ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 10,22 δολαρίων.

Τα έσοδά της διπλασιάστηκαν στα 17,70 δισ. δολάρια από 8,74 δισ. πέρυσι. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή στα 10,22 δολάρια και έσοδα γύρω στα 12,5 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 12,9% στα 1,48 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 1,34 δισ. δολάρια.

Εξέπληξε ευχάριστα η Wells Fargo

Καλύτερα από τα αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα της Wells Fargo, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από την αποδέσμευση αποθεματικών ύψους 1,6 δισ. δολ.

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 4,742 δισ. δολαρίων ή 1,05 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδά της αυξήθηκαν στα 18,063 δισ. δολάρια από 17,717 δισ. δολάρια.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 71 σεντς και έσοδα 17,518 δισ. δολαρίων.

Διπλασίασε τα κέρδη της η Bank of America

Διπλασιασμό των κερδών της ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Bank of America, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δισ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 4 δισ. δολαρίων ή 40 σεντς πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στα 66 σεντς ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα ήταν αμετάβλητα στα 22,8 δισ. δολάρια, αλλά ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν μείωσή τους στα 21,90 δισ. δολάρια.

Κέρδη ρεκόρ και για την Citigroup

Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του τρέχοντος έτος, και διαμορφώθηκαν σε 7,9 δισ. δολ, ή 3,62 δολ. ανά μετοχή, ποσό τριπλάσιο από τα 2,5 δισ. δολάρια, ή 3,62 δολάρια ανά μετοχή του προηγουμένου έτους.

Η Citigroup αποδέσμευσε 1,8 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της για επισφαλή δάνεια και ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων καταναλωτικής τραπεζικής στην Ασία και σε χώρες στην περιοχή των ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) .

Τα έσοδα μειώθηκαν στα 19,3 δισ. δολάρια, από τα 20,7 δισ. δολάρια. Οι καταθέσεις της διαμορφώθηκαν στα 1,3 τρισ. δολάρια, υψηλότερα κατά 10%.

Morgan Stanley : Υπερδιπλασιασμός στα κέρδη – 60% πάνω τα έσοδα

Εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα της Morgan Stanley, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 3,98 δισ. δολάρια ή 2,19 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,59 δισ. Δολάρια ή 1,01 δολ. ανά μετοχή που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Τα έσοδα της τράπεζς αυξήθηκαν κατά 60,7% στα 15,72 δισ. δολάρια, με τους ανλυτές να προβλέπουν αύξηση στα 14,10 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από θεσμικούς τίτλους εκτοξεύτηκαν κατά 65,6% στα 8,58 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,03 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 49,6%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή