Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών της Καλιφόρνιας βρίσκονται τέσσερις αφαρμακοβιομηχανίες, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν μια «επιδημία οπιοειδών» προωθώντας στην αγορά με ιδιαίτερα παραπλανητικό τρόπο εθιστικά παυσίπονα.

Κομητείες της αμερικανικής πολιτείας διεκδικούν ως αποζημίωση περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια από τις εταιρείες Johnson & Johnson, Teva, Endo και της μονάδας Allergan της AbbVie.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η χρήση των οπιοειδών αυτών είχε ως αποτέλεσμα θανάτους από υπερβολική δόση σχεδόν 500.000 ανθρώπων από το 1999 μέχρι το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολυπληθείς κομητείες Σάντα Κλάρα, Λος Άντζελες και Όραντζ και η πόλη Όκλαντ κατηγορούν τις εταιρίες ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο παυσίπονα, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο εθισμού. Οι φαρμακοβιομηχανίες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ενήργησαν κατάλληλα και ότι δεν προκάλεσαν την λεγόμενη επιδημία.

Σε εθνικό επίπεδο, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.400 παρόμοιες αγωγές .

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής φαρμάκων των ΗΠΑ -οι McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp και Cardinal Health Inc– καθώς και η J&J έχουν προτείνει την καταβολή συνολικά 26 δισεκ. για την επίλυση των υποθέσεων εναντίον τους. Η προτεινόμενη συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή