Την απομάκρυνση των στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και την παροχή της πρέπουσας ιατρικής βοήθειας στον Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε σήμερα η ΕΕ από τη Μόσχα.

Η συγκέντρωση τόσο ισχυρών δυνάμεων είναι «επικίνδυνη» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27». Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην κατάσταση του φυλακισμένου αντιπάλου του Πούτιν.

«Καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του κ. Ναβάλνι», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που ένας από τους συνεργάτες του εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την εικόνα που θα υπάρξει μετά τη σημερινή επίσκεψη των δικηγόρων του στις φυλακές όπου κρατείται. «Φοβάμαι πως θα έχουμε κακά νέα», είπε ο Λιούμποφ Σόμπολ.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα ενόψει της συνόδου είναι βαρύ, εξαιτίας της δημόσιας σύγκρουσης ανάμεσα στην Τσεχία και την Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την Πράγα και 20 Τσέχων από τη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις ως αντίποινα.

Διαφωνίες και στρατόπεδα

Ωστόσο, την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ (όπως η Πολωνία και οι τρεις Βαλτικές χώρες) απαιτούν την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, αρκετοί εταίροι παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Ανάμεσά τους είναι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, καθώς και Αυστρία και Ουγγαρία – κάτι που φαίνεται να απομακρύνει τη λήψη σκληρών μέτρων.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα μέτωπα και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ειδικά εφόσον προκύψει κάποιο «θερμό επεισόδιο».

Υπενθυμίζεται πως οι οπαδοί του Ναβάλνι έχουν καλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο Πούτιν αναμένεται να εκφωνήσει την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης». Οι εικόνες από τις συγκεντρώσεις (και την πιθανή καταστολή) αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον – όπως και τα όσα πει ο Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους