Σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του στην κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου φαίνεται πως διατηρεί ο Μάρκους Ζέντερ, καθώς η μάχη για τη διαδοχή της Ανγκελα Μέρκελ εισέρχεται στην τελική της ευθεία και ουδείς μοιάζει διατεθειμένος να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος και το 72% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Αντιθέτως, ο αντίπαλός του, ο νέος πρόεδρος της CDU και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποδοχής – με 17% και 15% αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίεση εντείνεται προς τους δύο προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση, καθώς τα ποσοστά της Ένωσης δείχνουν να διολισθαίνουν διαρκώς, με αποτέλεσμα οι πιθανότητές της να ορίσει τον επόμενο καγκελάριο να περιορίζονται. Για του λόγου το αληθές, οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν στο 27-28%, τη στιγμή που οι δεύτεροι Πράσινοι – που κατεβαίνουν στις εκλογές με υποψήφια την Αναλένα Μπέρμποκ και σύνθημα «πάμε για την καγκελαρία» – έχουν σταθεροποιηθεί στο 22% και εμφανίζουν ανοδικές τάσεις.

Επικίνδυνος λαϊκιστής με ακροδεξιές απόψεις

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το ενδεχόμενο επικράτησης του Ζέντερ στην εσωκομματική διαμάχη προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις – τόσο στη Γερμανία όσο και στους εταίρους της στην Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που αποδίδουν στον Ζέντερ χαρακτηριστικά ενός ακραίου και αδίστακτου λαϊκιστή.

Κάποιοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να τον χαρακτηρίζουν και ως «Τραμπ της Γερμανίας». Κι αυτό όχι μόνο για τις θέσεις του – οι οποίες, σε πολλά θέματα, είναι παραπλήσιες με εκείνες της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία – αλλά και διότι εμφανίζει τον εαυτό του αντιμέτωπο με το κατεστημένο της Ένωσης που επιδιώκει να του κλείσει τον δρόμο προς την κορυφή.

«Προφανώς, η μισή χώρα πάσχει από αμνησία. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν καλό υποψήφιο για την καγκελαρία τον Μάρκους Ζέντερ. Μόνο που ο ίδιος έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα αυτό», έγραψες χαρακτηριστικά στο περιοδικό Der Spiegel ο Γιόακιμ Μπένκε, υπό τον τίτλο «Αυτόν τον άνθρωπο το γνωρίζουμε».

Κόλαφος το παρελθόν του

Στο άρθρο του υπενθυμίζει ορισμένα από τα «κατορθώματα» του ανθρώπου που τώρα διεκδικεί το χρίσμα της Ένωσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ένα από τα αγαπημένα του επιχειρήματα ήταν η αναφορά στους τεμπέληδες ανέργους, για τους οποίους πρότεινε τη θέσπιση υποχρεωτικής εργασίας με πρωτότυπες μεθόδους».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2018 στη Βαυαρία, είχε επιτεθεί σφοδρά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας λόγο για «τουρισμό με σκοπό το άσυλο», καθώς και εναντίον της ΕΕ, απαιτώντας να μπει ένα τέλος σε αυτό που τότε ονόμαζε «αναγκαστική πολυμέρεια».

Αρκετοί ξεχνούν, επίσης, ότι ναι μεν ο Ζέντερ κέρδισε τις εκλογές τότε, όμως αυτό συνοδεύτηκε από το χειρότερο αποτέλεσμα για την CSU από το 1950. Όπως ξεχνούν και το γεγονός ότι έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς – ενώ, όπως γράφει ο Μπένκε, «είδωλό του είναι ο Φραντς Γιόζεφ Στράους, ένας από τους θαυμαστές του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και γνωστός για τα ομοφοβικά του ανέκδοτα».

Είναι ο Λάσετ εγγύηση;

Βεβαίως, οι άνθρωποι και οι πολιτικοί εξελίσσονται. Όμως, στην περίοδο που θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρώπη, μόλις η πανδημία υποχωρήσει και αποκαλυφθεί η πραγματική έκταση της καταστροφής, ένας Ζέντερ στην καγκελαρία ενδέχεται να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.

Αναρωτιούνται, βεβαίως, κάποιοι: Υπάρχει εγγύηση ότι ο Λάσετ – ο οποίος δηλώνει συνεχιστής της παράδοσης Μέρκελ – θα τα καταφέρει καλύτερα και θα είναι πιο «ευχάριστος» και συνεννοήσιμος εταίρος; Καμία…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα