Η προγραμματισμένη συγχώνευση αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο εταιρειών εξόρυξης της Αυστραλίας πρόκειται να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο προϊόντων λιθίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας, καθώς αφενός εντείνονται οι ελλείψεις αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης και αφενός αυξάνεται ραγδαία η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων, που στηρίζονται στο λίθιο.

Η συμφωνία μεταξύ της Orocobre Ltd. και της Galaxy Resources Ltd. είναι η μεγαλύτερη διεθνώς συμφωνία στον τομέα των ορυχείων για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, με μετοχές και των δύο εταιρειών να κλείνουν στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας στο χρηματιστήριο του Σίδνεϋ. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό χημικών προϊόντων λιθίου στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών οχημάτων.

Η ζήτηση μπαταρίας αναμένεται να δεκαπλασιαστεί έως το 2030, σύμφωνα με το BloombergNEF, καθώς η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται.

Η νέα εταιρεία «πρόκειται να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως παίκτης στον τομέα της χημικής παραγωγής λιθίου», δήλωσε ο Ρεγκ Σπένσερ, επικεφαλής της έρευνας εξόρυξης στην Canaccord Genuity Australia Ltd. Εκτίμησε δε ότι θα μπορούσε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός έως το 2025, εάν όλα τα αναπτυξιακά σχέδιά της υλοποιηθούν.

Διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία

Ο συγχωνευμένος όμιλος, ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει επίσημα ονομασία, θα έχει την έδρα του στο Μπουένος Άιρες.

Η συμφωνία δίνει στις εταιρείες ένα γεωγραφικά διαφοροποιημένο σύνολο περιουσιακών στοιχείων. Η Orocobre εμπορεύεται ανθρακικό λίθιο από την επιχείηση που διαθέτει στο Olaroz στην Αργεντινή, ενώ η Galaxy διαθέτει ορυχείο στην Αυστραλία και αναπτυξιακά έργα στον Καναδά και τη Νότια Αμερική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία