Την εκπόνηση σύγχρονου αναπτυξιακού σχεδίου για τη Διώρυγα της Κορίνθου, παράλληλα με το σχέδιο αποκατάστασης, ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στις δύο επισκέψεις του. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις θέσεις εργασίας και τόνισε ότι το Υπερταμείο εγγυάται την πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων, καθώς η ασφάλειά τους αποτελεί προτεραιότητα.

O κ. Δημητριάδης μετείχε αφενός στην αντιπροσωπεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του περασμένου Σαββάτου, και αφετέρου στις συνομιλίες με τις εμπλεκόμενες αρχές. Δηλαδή Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ.), Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Κορίνθου, σχετικά με τον περαιτέρω αναπτυξιακό ρόλο της.

Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι ένα από τα εμβληματικά έργα στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω αξιοποίηση της Διώρυγας, η συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής και στην οικονομία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διελεύσεις πλοίων στη Διώρυγα της Κορίνθου σε περίοδο κανονικότητας  (έτος 2019) ανήλθαν σε 11.417 σημειώνοντας αύξηση +7,5%, ενώ το 55% αυτών είναι συσχετισμένο με την τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του έργου ευρύτερα για την περιοχή και τη δυναμική του με το πέρας των έργων αποκατάστασης.

Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι μία από τις τρεις τεχνητές διώρυγες που υφίστανται στον κόσμο σήμερα. Αποτελεί κομβικό τεχνικό έργο εθνικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Υποδομών, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, ανέλαβε με fast-track διαδικασίες την εκπόνηση μελετών (γεωτεχνική έρευνα, γεωτεχνικές μελέτες, υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες λιμενικών έργων), και την κατασκευή του έργου για την αποκατάσταση των ζημιών στα πρανή της διώρυγας, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα και να επαναλειτουργήσει ξανά.

Προκαταρκτικές εργασίες

Οι προκαταρκτικές εργασίες όσον αφορά τις μελέτες έχουν αρχίσει. Το στάδιο εκπόνησης των μελετών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και θα αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες στα πρανή. Το έργο, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει αποβλέπει στην ευρύτερη επίλυση του προβλήματος των καταπτώσεων. Μεταξύ άλλων, θα εγκατασταθεί πλήρες σύστημα γεωτεχνικής παρακολούθησης που θα επιδεικνύει πιθανά νέα προβλήματα σε σημεία της Διώρυγας, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές μεγάλες ζημιές που θα μπορούσαν να διακόψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η διώρυγα είναι κομβικής σημασίας για το εμπόριο και τις μεταφορές, ενώ αποτελεί μία από τις μόλις τρεις υπάρχουσες τεχνητές διώρυγες στον κόσμο.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου  συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ. Στέφανο Γιουρέλη. Θα υπάρξει συστηματική συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Α.Ε.ΔΙ.Κ., κ. Βασίλειο Ανδρικόπουλο, καθώς και μέλη της διοίκησης της εταιρείας και με εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών αρχών, ώστε ο σχεδιασμός  να έχει ολοκληρωθεί  με το εκ νέου ασφαλές άνοιγμα της Διώρυγας στη ναυσιπλοΐα. Παράλληλα θα είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους πελάτες της για τη διαρκή ενημέρωσή τους μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία