Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τσαρλς Γκέσκε, ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, ο οποίος υπήρξε και εμπνευστής των αρχείων PDF. Την είδηση γνωστοποίησε με σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Είναι μια τεράστια απώλεια για ολόκληρη την κοινότητα της Adobe και τη βιομηχανία της τεχνολογίας, για την οποία υπήρξε οδηγός και ήρωας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαντάνου Ναραγιέν, σε email προς τους υπαλλήλους της εταιρείας.

«Ως συνιδρυτές της Adobe, ο Τσακ και ο Τζον Γουάρνοκ ανέπτυξαν πρωτοποριακό λογισμικό που έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν και επικοινωνούν», πρόσθεσε ο Ναραγιέν. «Ο Τσακ προσέφερε στην εταιρεία μια ατελείωτη ώθηση για καινοτομία, οδηγώντας σε μερικές από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro και Photoshop», σύμφωνα με το theverge.com.

Ο Τσαρλς Γκέσκε έκανε διδακτορικό στο Carnegie Mellon University στο Πίτσμπουργκ και στη συνέχεια εργάστηκε στο Xerox Palo Alto Research Center.

Εκεί γνώρισε τον Τζον Γουάρνοκ, τον άλλο ιδρυτή της Adobe. Οι δυο τους έφυγαν από την Xerox το 1982 και ίδρυσαν την Adobe τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το πρώτο τους προϊόν ήταν η γλώσσα προγραμματισμού Adobe PostScript.

Ο Τσαρλς Γκέσκε υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Adobe από τον Δεκέμβριο του 1986 έως τον Ιούλιο του 1994 και πρόεδρος της εταιρείας από τον Απρίλιο του 1989 έως τον Απρίλιο του 2000.

Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με τον Γουάρνοκ, από τον Σεπτέμβριο του 1997 έως τον Ιανουάριο του 2017 και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου έως τον Απρίλιο του 2020, όταν έγινε ομότιμο μέλος.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα είχα έναν καλύτερο, πιο ευχάριστο ή πιο ικανό επιχειρηματικό συνεργάτη», δήλωσε ο Γουάρνοκ σε δήλωση. «Χωρίς τον Τσακ στη ζωή μας θα υπάρχει ένα τεράστιο κενό και όσοι τον γνώριζαν θα συμφωνήσουν μαζί μου».

Ο Γκέσκε δεν ήταν γνωστός μόνο για τις συνεισφορές του στον τεχνολογικό κόσμο, αλλά και για μια πολύ δύσκολη εμπειρία από την οποία κατόρθωσε να επιβιώσει. Ένα πρωινό του 1992, δύο άνδρες τον απήγαγαν την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του και τον κράτησαν όμηρο για τέσσερις ημέρες, απαιτώντας λύτρα. Τελικά διασώθηκε από το FBI.

Μια σημαντική διάκριση για τον Τσαρλς Γκέσκε και τον συνέταιρό του Τζον Γουάρνοκ ήταν η απόκτηση του Εθνικού Μεταλλίου Τεχνολογίας (National Medal of Technology) το 2009.

«Ήταν ένας διάσημος επιχειρηματίας, ο ιδρυτής μιας μεγάλης εταιρείας στις ΗΠΑ και τον κόσμο, και φυσικά ήταν πολύ περήφανος για αυτό και ήταν τεράστιο επίτευγμα στη ζωή του, αλλά δεν ήταν το επίκεντρο – πραγματικά, η οικογένειά του ήταν το επίκεντρο», είπε η σύζυγός του, Νάνσι Γκέσκε, 78 ετών, στο Mercury News. «Πάντα αποκαλούσε τον εαυτό του τον πιο τυχερό άνθρωπο στον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία